Björnarna på bilden – två svartbjörnar som är närbesläktade med kragbjörnen – frånsäger sig all koppling till artikeln. Arkivbild. Foto: TT

Japansk fiskare gav björn på käften

Publicerad

Kanske underskattade björnen hur snabbt och hårt den 63-årige mannen kunde slå, kanske hade den en dålig dag.

Ingen utomstående kan med säkerhet veta – endast den segrande har framträtt när Japans medier frossat i storyn som fått symbolisera människans seger över naturen.

Slog karateslag

I en intervju med tv-kanalen TBS berättar mannen hur kragbjörnen dök upp från ingenstans när han fiskade vid en bäck i bergen nordväst om Tokyo. Den lurvige besten på 190 centimeter kastade sig över honom – men han hängde inte läpp utan ställde sig i en klassisk karateställning.

Tvingade björnen på flykt

– Jag tänkte att antingen dödar jag honom eller så dödar han mig, säger 63-åringen till TBS.

Fiskaren slog om och om igen mot björnens ögon. Till slut tvingades den gå till reträtt och lunkade skamset i väg. Mannen lyckades därefter ta sig till ett sjukhus där han fick vård för sina skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.