Mixi såg länge ut att inte kunna rubbas av Facebook som Japans största sociala nätverk. Foto: mixi.jp, skärmdump SVT

Japanska konkurrenten viker sig för Facebook?

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en lokal konkurrent till Facebook kan vara på väg att kasta in handuken.

Det är japanska Mixi, fram till nyligen Japans största sociala nätverk, som nu säljer ut majoriteten av aktierna i företaget. Enligt uppgifter till den japanska affärstidningen Nikkei är det andra  sociala nätverk som nu slåss om att köpa upp Mixi för att röja det ur vägen.

Medan Facebook har tagit världen med storm har några länder och regioner envist klamrat sig fast vid andra nätverk. I Brasilien är Googleägda Orkut fortfarande störst, även om Facebook närmar sig. I Japan hade Mixi länge en ohotad ställning, innan Facebook förra året helt plötsligt rusade genom taket.

Det finns några sociala nätverk som behåller greppet om sina hemmarknader: I Ryssland är V Kontakte störst, och ökar rent av. I Sydkorea är Cyworld ohotat. I östra och södra Afrika har SMS-baserade nätverk en betydande del av marknaden. Hi5 är stort i bland annat Thailand, Draugiem.lv i Lettland, och Kina har, på grund av myndigheternas censur, sin egen uppsättning nätverk.

Mixi förnekar i ett mycket korthugget pressmeddelande att nätverket skulle vara på väg att lägga ner verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.