Ett plan av typen Jas 39 Gripen har kraschat vid en flyguppvisning i Thailand. Foto: Arkivbild: TT

Gripen-plan kraschade i Thailand – en död

Uppdaterad
Publicerad

Ett Jas 39 Gripen-plan har kraschat vid en uppvisning i Songkhla i södra Thailand, vid firandet av Barnens dag.

Piloten omkom i kraschen som inträffade vid halv tiotiden på förmiddagen lokal tid, rapporterar Bangkok Post. Orsaken till olyckan på uppvisningen kommer att utredas.

En brandbil som senare var på väg till olycksplatsen för att släcka elden efter kraschen, ska ha vält. Flygplatsen Hat Yai tvingades då stänga för att evakuera landningsbanan. Kommersiella flygningar leddes om till Krabi flygplats medan avgående flyg försenades.

Flygvapnet uppmanar på Facebook vittnen att inte dela videoklipp och bilder på händelsen av respekt för offrets familj. Landets premiärminister har framfört sina kondoleanser till pilotens familj.

Saab: Vill inte spekulera

Planmodellen tillverkas av Saab. Företaget beklagar den dödliga flygkraschen och säger till SVT Nyheter att man kommer att bistå landets myndigheter med information och teknisk expertis.

– Vi väljer alltid att inte spekulera i vad som skett. Nu inleder de thailändska myndigheterna sin utredning och då är vi redo att ge den information och teknisk expertis som behövs, när helst de efterfrågar den, säger Saab:s pressansvariga Helene Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.