Jättepråmen drev förbi riggarna

Uppdaterad
Publicerad

Oljebolaget BP kan andas ut sedan en lösdrivande pråm på väg mot oljefältet Valhall i Nordsjön undgick kollision. Hundratals anställda på flera plattformar evakuerades innan dramat var över.

– Pråmen drev förbi runt två kilometer bort. Faran är över. Det finns inga plattformar mellan pråmen och Norges kust, säger Borghild Eldøen på Hovedredningssentralen Sør-Norge, till nyhetsbyrån Reuters.

Pråmen har nu fångats in och bogseras till norska kusten.

Dramatiken var stor i Nordsjön när den obemannade 110 meter långa och 30 meter breda pråmen slet sig loss i ovädret och drev mot riggar i oljefältet Valhall. Men pråmen ändrade riktning innan den nådde fram.

– Det har varit dramatiskt och nu är vi otroligt lättade. Det har varit en krävande situation, säger operatören BP:s talesperson i Norge, Jan Erik Geirmo till norska TV2.

Hundratals evakuerade

Redan under natten till torsdagen evakuerade oljebolaget över hundra anställda från området som ligger sydväst om Stavanger.

Produktionen fortsatte in på torsdagsförmiddagen med minimal personalstyrka tills den stoppades helt några timmar innan kollisionen väntades inträffa. Totalt befann sig 235 personer på plattformarna.

Även riggar i det närliggande Ekofisk-fältet evakuerades. Runt hundra personer fördes i land och tiotals flyttades till andra plattformar, medan operatören Conoco Philips stoppade produktionen.

Bolaget Eide Marine, som äger pråmen, hade tre båtar i arbete med att få kontroll över den. Vad som skulle ha hänt om pråmen drivit in i riggarna i Valhall har BP inte velat spekulera i, men en talesperson för bolaget säger att det beror på vilken plattform som skulle ha träffats.

Det är oklart när produktionen kan komma i gång igen, men det tar vanligen runt 24 timmar, enligt BP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.