Jean-Marie och Marine Le Pen (arkivbild). Foto: TT

Jean-Marie Le Pen bötfälls för förintelseuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta partiordföranden för det franska högerextrema partiet Front National (Nationella Fronten) har dömts till böter för sina uttalanden om förintelsen.

Jean-Marie Le Pen döms av en fransk domstol för att upprepade gånger i april förra året sagt att nazisternas gaskamrar under andra världskriget var en ”mindre detalj” och ska betala nästan 280.000 kronor (30.000 euro) i böter, skriver franska Huffpost. Le Pen själv hävdar att han inte gjort något fel.

– Det handlar inte om miljoner döda, det är gaskamrarna (jag syftar på). Jag pratar om enskilda saker. Jag har inte pratat om antalet döda. Jag talade om systemet. Jag sa att det var en detalj i krigshistorien, säger Le Pen till en reporter, enligt BBC.

Den före detta partiordföranden, far till nuvarande ordföranden Marine Le Pen, har tidigare varit i blåsväder om sina uttalanden om förintelsen och har dömts till böter ett flertal gånger. Förra året uteslöts Jean-Marie Le Pen ur Nationella fronten på grund av sina extrema åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.