En sexårig pojke vårdas för näringsbrist på ett sjukhus i Jemen.

Jemen: Ett barn dör var tionde minut

Uppdaterad
Publicerad

Över tre miljoner människor i det krigsdrabbade Jemen har tvingats lämna sina hem och över två miljoner barn behöver omedelbar humanitär hjälp. Ett barn dör var tionde minut, uppger Unicef.

Under förra året trappades striderna i Jemen upp till ett fullskaligt krig, sedan Saudiarabien i mars 2015 gick in i konflikten på regeringens sida mot de Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna.

Minst 10.000 människor har dödats i konflikten, som utlöst en humanitär kris i det redan mycket fattiga landet. Under krigets första år dödades 900 barn.

Krisen i Jemen

Enligt FN:s barnfond Unicef är mer än fyra av fem jemeniter i behov av någon form av humanitärt stöd. Mer än 3,2 miljoner människor har tvingats lämna sina hem.

Ett barn dör var tionde minut

Enligt Unicefs senaste rapport om läget i Jemen har antalet hungrande barn nu nått sin högsta nivå någonsin i landet.

Nära 2,2 miljoner jemenitiska barn är akut undernärda. Unicef beräknar att minst 462.000 barn riskerar att dö av svält om de inte snart får hjälp.

– Hälsoläget för barnen i Mellanösterns fattigaste land har aldrig varit så katastrofal, säger Meritxell Relano, Unicefs representant i Jemen.

I en rapport som publicerades på måndagen skriver Unicef att ett barn dör var tionde minut av undernäring, diarré eller infektioner i luftvägarna.

Kolera

I oktober i år bekräftade den jemenitiska regeringen att kolera utbrutit i landet vilket utgör ytterligare ett hälsohot, i synnerhet för barnen, skriver Unicef.

Kriget har lett till att ytterligare 350.000 barn inte längre går i skolan. Antalet barn som inte går i skolan var högt redan före konflikten och är nu omkring två miljoner.

Enligt Unicef är behovet även på detta område mycket stort och brådskande.

Kriget i Jemen

En konflikt mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under förra året. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

Adenviken söder om Jemen är en av världens viktigaste fartygsrutter.

År 2013 hade Jemen drygt 24 miljoner invånare.

Källa: AFP , TT:s arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet