Jim Obergefell, till höger, har blivit en symbol över hela USA för sin kamp. Foto: Anders Naeselius

Jim efter segern i HD: Jag är så lycklig

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Högsta domstolen steg jublet när det stod klart att det nu blir lagligt i hela USA att gifta sig. Inne i rättssalen satt huvudpersonen Jim Obergefell och grät:

– Jag är så lycklig, säger han till SVT efter domen.

Jim Obergefell har kämpat i två år för att hans och avlidne maken Johns äktenskap ska vara giltigt. När John dog ville Ohio ogiltigförklara deras äktenskap.

Efter att ha gått genom hela rättssystemet ända upp i Högsta domstolen är det nu helt klart att Jim och John fått rätt.

– Det känns helt fantastiskt. Det måste sjunka in nu, säger Jim utanför rätten.

”Det är en historisk dag”

När beskedet kom kunde vi journalister, målsägande och andra som satt inne i rättssalen höra igenom de tjocka stenväggarna och jublet som var utanför.

Feststämningen är total utanför Högsta domstolen. Det fåtal motdemonstranter som samlats under veckan syns inte till. Nu är det bara regnbågsflaggor som vajar.

– Det är en historisk dag. Nu kavlar vi upp armarna och fortsätter kampen för jämlikhet, säger Chad Griffin, ordförande för människorättsorganisationen Human Rights Campaign.

Obama: Vi är alla friare

Från politiskt håll kommer det både positiva och negativa uttalanden. President Barack Obama säger att ”beslutet bekräftar det miljoner amerikaner tror på i deras hjärtan. När alla amerikaner behandlas likvärdigt är vi alla friare”.

Republikanen Jeb Bush är däremot besviken. Han säger att han ”tror på traditionellt äktenskap” och att ”Högsta domstolen borde ha tillåtit delstaterna att ta såna här beslut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.