Många kvinnor i Jordanien har tvingats gifta sig med männen som våldtagit dem. Nu kan de kritiserade lagarna vara på väg att ändras.

Jordanien kan avskaffa kritiserad våldtäktslag

Uppdaterad
Publicerad

Flickor som tvingas gifta sig med mannen de våldtagits av. Kvinnor som mördas för att de flytt sexuellt våld. Exemplen på hedersförtryck är många – men nu väntas Jordanien ta ett historiskt kliv för att reformera lagen som ger sexbrottslingar amnesti.

Ett extrainsatt parlamentsmöte är inplanerat efter fastemånaden ramadan, men datumet har ännu inte offentliggjorts. Det kungadömet väntas fatta beslut om är att skrota en lag som ger våldtäktsmän möjlighet att slippa straff genom att gifta sig med offret.

Kvinnorättsaktivister ser lagreformen som en seger, men poängterar att det stora arbetet ligger i att förändra ett djupt rotat hedersförtryck.

LÄS MER: De gifter sig med männen som våldtog dem

– Det handlar om att den patriarkala mentaliteten i samhället aldrig straffar mannen, eller låter honom förlora hedern, säger advokaten och aktivisten Asma Khadir.

”Ren desperation”

Flickor och kvinnor i Jordanien som utsatts för sexuellt våld riskerar misshandel, mord eller andra repressalier i hederns namn. Och det händer att myndigheterna väljer att frihetsberöva kvinnan för att ”skydda” henne, snarare än att gripa dem som utgör hotet.

Domaren Jihad al-Duradi, som arbetar med rättsfall som rör sexuellt våld, säger att kvinnor som gifter sig med våldsmän därför ofta gör det i ren desperation. Han berättar om ett fall där en 15-årig flicka våldtagits av sin systers man och blivit gravid. al-Duradi tvingades efter hennes önskemål godkänna giftermålet med gärningsmannen. Dagen efter giftermålet blev flickan utslängd ur hemmet, medan våldtäktsmannen kunde leva vidare ostraffad.

En lagändring skulle ha förhindrat detta. Samtidigt har domstolarnas tolkningar av lagen vad gäller exempelvis straffrabatt för de grövsta hedersbrotten – som mord – blivit hårdare, enligt al-Duradi.

– Lagtexten har inte förändrats, men tolkningen har det, säger han.

Lagstiftning först

Trots alla uppförsbackar vad gäller kvinnors och flickors utsatthet vid övergrepp tror parlamentarikern Wafa Bani Mustafa att en förändring måste börja via lagstiftning.

– Om vi kan förändra lagen så att den inte längre är en lösning för att bli av med flickorna på det här sättet, kan vi uppmuntra familjerna att behandla sina döttrar som offer, inte som en källa till skam, säger hon.

Fakta: Länder med lagar där våldtäktsmän kan slippa straff

Principen att en våldtäktsman kan gifta sig med en kvinna för att slippa straff har strukits ur lagböckerna i Egypten och Marocko.

Principen tillämpas dock fortfarande i länder som Tunisien, Libanon, Syrien, Libyen, Irak, Algeriet, Kuwait och Bahrain.

Källa: Human Rights Watch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.