Foto: TT

Jordens hetaste september uppmätt

Uppdaterad
Publicerad

Årets september var den hetaste månaden globalt sedan mätningarna startade 1880, uppger den amerikanska myndigheten NOAA.

15,72 grader Celsius lyder den nya rekordtemperaturen för september, 0,72 grader högre än medeltemperaturen för månaden under 1900-talet, när man kombinerar medeltemperatur över land och hav.

Dessutom är niomånadersperioden januari-september enligt myndigheten den hittills varmaste, tillsammans med samma period 1998, enligt NOAA som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

Beskedet gav eko vid FN-mötet som inleddes i tyska Bonn på måndagen, där FN:s klimatchef Christiana Figueres uppmanade förhandlarna till samarbete.

-Den här veckan är en viktig möjlighet att försöka att sträcka ut en hand mot era motparter, bygga broar och hitta en väg framåt, sade hon enligt AFP.

Enligt NOAA var det i princip bara centrala Ryssland och några områden i östra och norra Kanada där temperaturen landmässigt inte låg över medel i september.

Temperaturen vid havsytan var 0,66 grader högre än medeltemperaturen under 1900-talet – hittills den största skillnaden mot medeltemperaturen för en månad. Det förra rekordet var från augusti i år med 0,65 grader över medel, ett rekord som alltså inte blev särskilt långlivat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.