Jordskalvet i Japan - minut för minut

SVT följer nyhetsutvecklingen kring jordskalvet i Japan och dess följder.

00.20
Nu fortsätter rapporteringen från Japan i .

23.51
Enligt uppgifter från kärnkraftverket startade den nya branden eftersom den första inte var släckt.

23:32
Branden vid reaktorbyggnad 4 upptäcktes av en arbetare vid klockan 05:45 på onsdagen japansk tid. Enligt den japan- ska nyhetsbyrån Kyodo rör det sig troligtvis om en vätgasexplosion vilket det även har varit i de fyra tidigare explosionerna i Fukushima 1.

23:18
Förbrukade bränslestavar i reaktorer 5 och 6 tros nu också vara i riskzonen för upphettning, rapporterar BBC:s liveblogg.

23:08
Branden i kärnkraftverket Fukushima 1 rör den hårt drabbade reaktorbyggnad 4. Enligt en talesman för ägarbolaget Tepco utbröt branden tidigt på onsdagsmorgonen i det yttre höljet av reaktorns metallinslutning. Brandmän försöker nu släcka branden vars orsak i nuläget inte är känd.

22:55
Japans regering säger att lågor återigen stiger från kärnkraftverket Fukushima 1.

22:44
Två arbetare saknas efter tisdagens explosion vid reaktorbyggnad 4 i kärnkraftverket Fukushima 1 uppger nu japanska myndigheter. Enligt uppgifter till Reuters befann de båda kärnkraftarbetarna sig i turbinhallen när explosionen inträffade.

I taket på reaktorbyggnaden har det uppkommit en spricka och myndigheter försöker nu febrilt förhindra att kärnavfallet inte hettas upp vilket kan leda till radioaktiva utsläpp.

Explosionen i reaktor 4 kan bli farligare än de som inträffat i reaktorhallarna 1 och 2 och 3 eftersom bassängen inte ligger bakom dubbla skyddshöljen och tjocka stålväggar.

22:26
En talesman för energibolaget Tepco sade tidigt på onsdagen, japansk tid, att försöken med att eventuellt använda helikoptrar, för att överösa mellanlagringsbassängen i reaktor 4 med havsvatten, anses opraktiskt. Nu diskuteras även andra alternativ, bland annat brandbilar.

Bränsleelementen i bassängen måste täckas med vatten för att vara säkra och nu diskuteras andra alternativ än helikopter, bland annat brandbilar.

22:15
Jordskalven i Japan fortsätter, fyra dagar efter den stora jordbävningen och tsunamin. Australiska ABC:s korrespondent Mark Willacy twittrar att han har känt av starka skalv hela natten i norra Japan.

21:58
Det amerikanska institutet Institute of Science and International Security instämmer med den franska kärnsäkerhetsmyndighetens (ASN) bedömning att olyckorna i kärnkraftverket Fukushima bör klassificeras som nivå 6 på den internationella Ines-skalan: "Det är nu närmare en nivå sex, och händelsen kan tyvärr nå nivå 7", skriver institutet.

I dagsläget klassificeras Fukushima som nivå 4 på den internationella olycksskalan. En sexa på Ines-skalan skulle innebära att haveriet vid Fukushima är den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986, som sattes till nivå sju.

21:37
De svåra förhållandena i kärnkraftverket Fukushima har tvingat ägarbolaget Tepco (Tokyo Electric Power Co) att evakuera cirka 730 av de 800 arbetarna på arbetsplatsen. Reaktorerna skötts nu via kontroller på distans, uppger den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

21:07
Anställda på kärnkraftverket Fukushima 1 var tvungna att överge kontrollrummet på tisdagskvällen på grund av allt för höga strålningsnivåer, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

-Det är ganska klart att de kommer att få mycket höga doser av strålning, säger David Brenner, chef för Centrum för radiologisk forskning vid Columbia University, till CNN:s liveblogg.

20:25
Oron över vad som ska hända efter explosionerna i Fukushima är under tidig onsdagsmorgon, japansk tid, fortfarande mycket stor. Framförallt är japanerna oroliga över vad som nu händer efter tisdagens explosion i reaktor 4:s mellanlagrings- bassäng för använt kärnavfall (se ägarbolaget Tepcos redogörelse).

BBC rapporterar på sin liveblogg att vattennivån troligtvis fortfarande är för låg vilket innebär att de förbrukade bränslestavarna inte kyls ner och därav kan börja smälta.

En härdsmälta uppstår i en kärnreaktor då dess inre del, härden, smälter helt eller delvis.

20:03
Här är den fulla redogörelsen från elbolaget Tepco, som driver det olycksdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1, angående tisdagens explosion i reaktor 4.

19.55
De planerade strömavbrotten i Tokyo kommer att fortsätta. SVT:s utsände i staden, Niklas Sjögren rapporterar att myndigheterna i tror att elnätet kan vara fullt fungerande först i slutet av april.

19:43
SVT:s korrespondent Stefan Åsberg rapporterade direkt från Japan i Rapport 19:30.

-Tonläget från japanska myndigheter är allvarligare nu, situationen är oförutsägbar och oklar. Man säger att de närmaste 48 timmarna blir ganska avgörande för om myndigheterna kan få kontroll över nedkylningsproblemen eller inte.

19:32
Flera utländska företag har nu börjat att evakuera sina anställda i Tokyo och i norra Japan. Bland annat har det tyska affärssystemföretaget SAP evakuerar sina kontor i Tokyo, Osaka och Nagoya och har erbjudit sina 1 100 anställda och deras familjemedlemmar transport till södra Japan.

Vissa andra utländska företag, som de europeiska bankerna UBS, Deutsche Bank och Societe Generale samt svenska Volvo AB, nöjer sig dock med att avvakta och ha en evakueringsplan i beredskap, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

19:15
IAEA har under tisdagen uttryckt oro över kärnkraftverket Fukushima I:s status. Försöken att spruta in havsvatten för att kyla reaktorerna fortsätter.

Vid den avstängda reaktor 4-byggnaden - där det inträffade en explosion i mellanlagringsbassängen för kärnavfall tidigt på tisdagen lokal tid - kan explosionen bli farligare än de som inträffat i reaktorhallarna 1 och 3, och senast 2. Bassängen med det använda kärnbränslet ligger inte bakom dubbla skyddshöljen och tjocka stålväggarna.

18:53
Katastrofen i Japan ger effekter hos svensk bilindustri. Volvo Personvagnar klarar tillverkningen en vecka till, sedan kan det bli problem då många delar kommer från japanska tillverkare, uppger Göteborgs-Posten på nätet.

För Saab Automobile och lastbilstillverkaren Volvo AB är läget inte lika akut.

18.15
I dag började de japanska myndigheterna erbjuda testning för att upptäcka strålningsutsatta människor i Fukushima. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

18.04
-Den enda likheten mellan händelserna är att en kärnreaktor har haverat. Annars är situationerna totalt olika, säger reportern Elisabeth Hedborg som rapporterade om Tjernobylkatastrofen 1986. Läs hela intervjun här.

17.59
Vad är en sievert? När blir strålningen farlig? Rapportwebben har sammanställt frågor och svar om kärnkraftkatastrofen.

17.49
Efter uppgifter om att strålningsnivåerna nu ökar i Japan har flera mediebolag, bland annat norska NRK och svenska nyhetsbyrån TT, beslutat att ta hem sina korrespondenter i landet.

SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist säger till Rapportwebben att man funderar på att ta hem sina sex korrespondenter men att inget beslut ännu är taget.

17.28
Hans Blix, före detta generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet IAEA, är förvånad över bristerna som tillåtits i kärnkaftverken.

Han frågar sig varför Fukushima 1 saknar den typ av säkerhetsfilter som infördes runtom i världen efter Tjernobylolyckan 1986. Läs mer här.

17.18
Efter kärnkraftshaveriet i Japan har jodtabletterna tagit slut hos den svenska leverantören.

Enligt nyhetsbyrån FNB har man på auktionssajten Ebay bjudit nästan 400 euro för ett paket med drygt tio tabletter.

17.10
Japan ställer in all elitfotboll på obestämd tid.

-Vi vet inte när vi kan återuppta spelet nu när situationen blir värre för varje dag, säger fotbollslaget Kashima Antlers ordförande Shigeru Ibata. Läs mer här.

17.02
EU har enats om att införa stresstester för kärnkraftverk efter händelserna i Japan.

Den österrikiske miljöministern Nikolaus Berlakovich har tidigare sagt att han kommer att initiera stresstester för alla Europas kärnkraftverk. Detta för att se hur de skulle klara en jordbävning likt den i Japan.

16.44
Enligt elbolaget Tepco som driver kärnkraftverket Fukushima 1 kan det bli aktuellt att använda helikoptrar för att överösa mellanlagringsbassängen i reaktor 4 med havsvatten.

Två hål i reaktorbyggnaden till reaktor 4 kom till i en tidigare explosion och genom dessa kan kylbassängen kommas åt från luften. Bränsleelementen måste täckas med vatten för att vara säkra. En brand under tisdagen uppgavs ha orsakat problem med vattennivån i förvaringsbassängen.

16.16
Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, kommenterar nu skalvet som skakade bland annat Tokyo på eftermiddagen.
(Se kl 14.48!)

Enligt de senaste uppgifterna inträffade skalvet klockan 14.31 svensk tid 114 kilometer sydväst om Tokyo. Magnituden var 6,1.

Skalvet kom i ett område som inte haft efterskalv tidigare och området ligger i den nordligare delen av nästa segment av jordplattan, där forskare befarar att fredagens skalv kan ha utlöst en ny jordbävning.

-I värsta fall är det ett förskalv till en större jordbävning som i sådana fall kommer att drabba Tokyo, säger Reynir Bödvarsson.

-Det är dock för tidigt att säga, men skalvet är helt klart "felplacerat".

16.14
Det stora jordskalvet i Japan ändrade lutningen på jordaxeln och gjorde dygnet kortare.

Läs mera här!

16.06
-Fortfarande är risken för ett nytt stort skalv i Japan stor, skriver Bodil Appelquist på SVT:s vetenskapssidor.

16.04
Så påverkas du av radioaktiv strålning.

Läs mer på våra vetenskapssidor!

15.52
Hundratusentals människor har drabbats av tsunamin och jordbävningen.

-Jag kämpade för att hålla mig kvar men sjönk under ytan ändå. Min dotter spolades också bort, säger en kvinna som trots allt överlevde.

Tsanumidrabbade japaner berättar.

15.47
Enligt atomenergiorganet IAEA kan tisdagens explosion i reaktor 2 vid kärnkraftverket Fukushima 1 ha skadat skyddshöljet till reaktorhärden, skriver Reuters, men det är ännu oklart om det rör sig om en läcka.

15.43
IAEA säger att alla delar i kärnkraftverket i Fukushima, Onagawa och Tokai befinner sig i ett "säkert och stabilt tillstånd".

15.38
Det internationella atomenergiorganet IAEA meddelar att en 30 kilometers flygförbudzon har etablerats omkring kärnkraftverket i Fukushima.

15.31
Elbolaget Tepco har sedan tisdag morgon utrymt 750 arbetare vid kärnkraftsanläggningen Fukushima 1. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

15.26
-Visst är jag rädd. Jag vill helst komma härifrån.

Se bilder här!.

15.18
USA meddelar att låga nivåer av radioaktivitet har uppmätts vid den amerikanska militärbasen i staden Yokosuka nordväst om Tokyo, skriver Reuters.

USA:s militär uppmanar sin personal med familjer vid Yokosuka-basen och den amerikanska marinens flygbas i Atsugi väster om Tokyo att vidta förebyggande åtgärder, såsom att begränsa utomhusaktiviteter och säkra ventilationssystemen "så mycket som praktiskt möjligt".

15.04
Bildmaterialet som kommer från Japan är omfattande. Det gäller inte minst den omfattande förödelsen efter tsunamin.

Se bilder här!

14.59
Det officiella antalet döda efter jordbävningen och tsunamin är nu 3.373, rapporterar tv-kanalen CNN.

Enligt de senaste siffrorna saknas dessutom 6.746 personer, vilket är en kraftig ökning från den senaste rapporten, då siffran var 3.743.

14.48
Ett kraftigt skalv kändes på tisdagseftermiddagen (svensk tid) i Tokyo.

Skalvet varade över en minut och flera byggnader uppgavs skaka i den japanska huvudstaden.

Enligt Reuters uppmättes skalvet till en magnitud på 6,0.

-Det skakade om rejält, säger SVT:s Nilofar Saidi, som nu befinner sig i Tokyo.

Hon säger att skalvets centrum var i Shizuoka knappt tjugo mil söder om Tokyo.

-Det är ingen risk för tsunami, tillägger Nilofar Saidi.

14.36
De japanska data som atomenergiorganet IAEA fått ta del av visar att den radioaktiva strålningen gått ner sedan klockan ett natten till idag svensk tid. Då uppmättes en dos på 11,9 millisievert per timme vid portarna till kärnkraftverket Fukushima 1.

Sex timmar senare uppmättes en dos av 0,6 millisievert per timme.

Det mycket höga värdet 400 millisievert uppmättes vid ett tillfälle på en isolerad mätpunkt, enligt IAEA.

14.31
Japans kärnkraftsmyndighet vidhåller sin bedömning av kärnkraftolyckan i Fukushima 1 och behåller nivån 4 på den sjugradiga skalan.

Det meddelades efter att dess franska motsvarighet ASN satt nivån till 6 tidigare på tisdagen.

Tjernobylkatastrofen nådde 7 på skalan (stor olycka). Olyckan i Three Mile Island i USA 1979 nådde 5 (olycka med risk för omgivningen).

14.25
-Det kunde fransmännen hållit för sig själva. Jag säger inte att deras bedömning är fel, men vi gör inget sådant uttalande i dag, säger Lars Gunsell på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Han påpekar att det är det drabbade landet som ska göra den första bedömningen och i andra hand det internationella atomenergiorganet IAEA.

-Det är inte upp till andra länder att publicera siffror, upprepar han.

Tidigare i dag beslutade franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN att beteckna läget i Fukushima-kärnkraftverket som en sexa på den sjugradiga olycksskalan. (Se kl 12.31!)

14.18
-Vi bedömde att något onormalt inträffat, säger Kazuo Yamanaka på bolaget Tepco, som äger kärnkraftverket i Fukushima efter branden i reaktor 4.

Se inslag!

14.14
Om strålningsnivåerna skulle visa sig skadliga i Tokyo befarar invånarna för att beskedet kommer för sent.

Det rapporterar vår korrespondent Niklas Sjögren.

14.09
-Strålningen här är 33 gånger det normala, säger SVT:s Nilofar Saidi från den hårt drabbade staden Sendai.

14.07
Världsmarknadspriserna på råolja hade vid lunchtid fallit kraftigt jämfört med föregående handelsdag, till följd av händelserna i katastrofdrabbade Japan.

Priset på så kallad Brentolja hade backat med cirka 5 dollar till 107:88 dollar per fat och USA-oljan hade fallit i pris med 4 dollar till 97:10 dollar per fat, skriver Reuters.

13.31
Den brittiska regeringens chefsforskare säger till BBC att Japans reaktion på kärnkraftskrisen är helt proportionerlig. Han säger också att situationen i Japan är helt annorlunda än den i Tjernobyl.

13.20
Brittiska BBC har samlat ihop vad flera stora medier skriver om kärnkraftsdebatten efter händelserna i Japan.

13.13
Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA visar japanska mätningar att radioaktiviteten är på väg ner vid kärnkraftverket Fukushima 1. I Tokyo har nivåer på uppemot tio gånger det normala uppmätts på tisdagseftermiddagen, men myndigheterna meddelar att ingen fara för människor föreligger, skriver Reuters.

13.07
Den amerikanska militären säger nu att man flyttat flera militärskepp, inklusive hangarskeppet Ronald Reagan, närmre den japanska kusten för att kunna bistå landet. Inledningsvis skickades skeppen längre ut på havet på grund av risken för strålning, skriver al Jazira på sin liveblogg.

12.59
Det internationella atomenergiorganet IAEA uppger till Reuters att strålning har uppmätts på 150 personer i Japan, varav man inlett saneringsåtgärder på 23 personer.

12.55
EU:s energiministrar, nationella kärnsäkerhetsansvariga och industriledare kommer på ett extrainkallat möte under tisdagen att diskutera om huruvida en säkerhetsöversyn av kärnkraftverk behöver göras med anledning av krisen i Japan, uppgav en taleskvinna för EU-kommissions energikommissionär Günther Oettinger.

12.53
En sexa på Ines-skalan skulle innebära att haveriet vid Fukushima är den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986, som sattes till nivå sju.

Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka.

Vid härdsmältan i det amerikanska kärnkraftverket i Three Mile Island i Harrisburg 1979 var utsläppen till omgivningen mycket begränsade och olyckan räknas som nivå fem på Ines-skalan.

12.38
Japans premiärminister Naoto Kan uppges ha varit rasande på ledningen för kraftbolaget Tepco, sedan han inte omedelbart informerats om utvecklingen i Fukushima.

-Vad i helvete pågår!? ska Kan ha skällt, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

-Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en hel timme, citeras Kan av nyhetsbyrån.

12.37
-Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex, sade franska ASN:s chef André-Claude Lacoste på en presskonferens i Paris på tisdagen.

12.36
Se bilder! från en av de värst drabbade kuststäderna i Japan, Minamisanriku. Förödelsen är total och räddningsarbetarna söker efter överlevande i rasmassorna.

12.34
-Jag såg vattnet komma och jag sprang, säger en överlevande från tsunamikatastrofen.

-Det var vattnet som jagade mig.

Se inslag!

12.31
Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Olyckan i Tjernobyl 1986 betecknades som en sjua på skalan.

12.21
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillkännager att landet tillfälligt kommer att stänga sju kärnkraftreaktorer som togs i bruk före 1980, reporterar bland andra tv-kanalen ZDF.

-Alla säkerhetsfrågor om tyska kärnkraftverk kommer att vara besvarade till 15 juni, säger hon.

Merkel sade också att Tyskland tillsammans med Frankrike kommer att lägga fram förslag i G 20-sammanhang för att främja förbättrad kärnkraftssäkerhet.

I går sade Angela Merkel att planerna att förlänga livslängden på landets kärnkraftverk skjuts upp i åtminstone tre månader.

11.56
Mannen som räddades efter att ha varit försvunnen i fyra dagar efter tsunamin är i 20-årsåldern. Han hittades vid liv i Ishimaki i det hårt drabbade Miyagiområdet i norra Japan.

-Jag spolades bort med tsunamin, men jag är okej, säger han enligt tv-kanalen NHK.

Den 70-åriga kvinnan som grävdes fram i Iwakeområdet är nedkyld men inte i livshotande tillstånd. (Se kl 10.22!)

11.31
Vindarna över kärnkraftverket Fukushima kommer att sprida de radioaktiva partiklarna över havet. Därför är det just nu ingen fara för övriga Japan.

Det meddelar FN:s meteorologiska organisation (WMO).

Enligt prognoserna väntas i Fukushima snö och vind som till kvällen kommer att blåsa ut över havet.

Så blir vädret i Tokyo., enligt SVT:s vädertjänst.

11.23
Ungefär 350.000 trähus beräknas behövas i Japan som tillfälliga skydd efter naturkatastroferna. Länstyrelsen i Västerbotten har fått en förfrågan om företagen i länen kan leverera moduler som snabbt kan sättas upp.

Det rapporterar Västerbottensnytt.

11.19
Alla boende inom en radie av 20 kilometer runt kärnkraftverket Fukushima har ny evakuerats, rapporterar japanska tv-kanalen NHK.

11.11
Per-Anders Berthlin från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är nu på plats i Japan. Som expert i FN:s team för katastrofbedömning, Undac, ska han delta i koordineringen av sök- och räddningsinsatserna i Japan.

Han säger att "alla internationella hjälpinsatser är väl integrerade med det japanska räddningsarbetet".

Han är också imponerad över hur landet hanterat katastrofen:

-Det är bara ett hundratal byggnader som kollapsat. Det är imponerade hur bra Japan satsat på olycksförebyggande arbete för att vara förberedda inför jordbävningar. Däremot är konsekvenserna efter tsunamin mycket förödande - och det är det ju även väsentligt mycket svårare att förbereda sig inför, säger han.

10.53
De kraftigt fallande räntorna, den försvagade kronan och lägre bensinpris som en effekt av jordbävningskatastrofen kanske mest blir ett hack i kurvan.

Den globala återhämtningen kommer väga tyngre än det som händer i Japan, tror Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

-Utifrån ett marknadsperspektiv får det som hänt i arabvärlden betydligt större konsekvenser för världsekonomin än det som hänt i Japan, säger Annika Winsth, som tror att de direkta effekterna på svensk ekonomi blir små.

SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet gör en annan analys.
-Det är en rejäl smäll som kommer att påverka även Sverige, skriver han i en kommentar.

10.49
Olyckorna i de japanska kärnkraftverken har blåst nytt liv i Folkkampanjen mot kärnkraft.

Organisationen uppmanar till demonstrationer runt om i Sverige på onsdagskvällen.

10.22
En 70-årig kvinna har räddats ur ruinerna fyra dagar efter tsunamin, uppger myndighetskällor. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kvinnan hittades i sitt hus som hade spolats iväg av tsunamin.

Hennes kroppstemperatur är låg och hon vårdas på sjukhus.

Även en manlig överlevare har hittats, enligt tv-kanalen NHK.

10.11
Länsstyrelsen i Västerbotten har fått en förfrågan om möjligheterna för företag i länet att leverera färdiga moduler till trähus som kan ge skydd mot väder och vind i det jordbävningsdrabbade området.

-Det här är en väldigt angelägen fråga och jätteutmaning för våra trähusleverantörer, skriver Chris Heister, Västerbottens landshövding, i ett pressmeddelande.

Det rpporterar bl.a. Västerbottens-Kuriren.

10.06
Vattnet i en mellanlagringsbassäng i reaktor 4 i kärnkraftverket Fukushima 1 kan ha nått kokpunkten och håller på att koka bort, enligt en företrädare för kärnkraftbolaget Tepco.

Kärnteknikerna vid kärnkraftverket försöker ösa in havsvatten i anläggningen för att kyla ner reaktorerna och undvika skador på deras skyddshöljen.

10.02
Nu märks oron inte bara bland utlänningar i Tokyo. Även övriga Tokyobor oroar sig för strålningen och vill lämna staden, rapporterar TT.

Vid biljettdiskarna på vissa järnvägsstationer var köerna hundratals meter långa vid 17-tiden lokal tid. Barnfamiljer var en vanlig syn i de hundratals meter långa köerna.

-I morse sade premiärministern att strålningen har ökat. Det är inte säkert här. Jag är väldigt nervös för vad som kan hända, säger 29-åriga Yoshie Natsumo, som vill till familjens hemstad Okayama, nära Hiroshima i södra Japan.

Enligt TT verkar hon mycket skärrad och pekar med darrande händer på en liten rosa dekal på väskan med texten "Baby i magen". Många blivande mammor i Japan bär en sådan i början av graviditeten för att folk ska visa extra hänsyn.

-Min man är orolig för mig och barnet. Han sade åt mig att åka härifrån omedelbart, säger hon.

09.54
Regeringstalesmannen Yukio Edano säger att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av måndagens explosioner i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka. (Se kl 09.21!)

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade också att den inte fått någon förfrågan om hjälp av Japan, men att den har sina strålningsexperter redo om en sådan förfrågan skulle inkomma.

09.23
Den japanska yenen stärktes på tisdagen, vilket utlöste spekulationer på marknaden om att myndigheterna kommer att intervenera för att hindra yenens styrka från att ytterligare skada Japans ekonomi.

Förutom börskurserna sjunker äen råvarupriserna på grund av händelseutvecklingen i Japan.

09.21
Den uppmätta strålningen runt kärnkraftverket Fukushima 1 har sjunkit efter sin tidigare kraftiga uppgång, säger en talesman för Japans regering på eftermiddagen lokal tid (klockan 9 svensk tid).

Tidigare rapporter gjorde gällande att strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen uppmätts.

Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

09.17
Enligt Anders Hallman på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) finns det ingen risk att radioaktivitet från Japan sprids till Sverige i någon större omfattning.

-Någon aktivitetsspridning hit som skulle ge hälsoeffekter är inte aktuell. Det är så långt bort och det är så utspritt. Det är troligt att vi kommer att kunna mäta det här med känsliga instrument, men det är inte alls sådana nivåer att det kan påverka människors hälsa.

09.11
Energibolaget Tepco, som äger det katastrofdrabbade kärnkraftverket, rasade på tisdagen med ytterligare nästan 25 procent på Tokyobörsen.

Dagen före var nedgången närmare 24 procent.

09.08
I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt japanska meteorologer kommer vinden under dagen att blåsa i sydvästlig riktning, bland annat mot Tokyo, men senare på dagen kommer den att skifta åt väster, enligt prognoserna.

Så blir vädret i Tokyo.

09.04
-Läget utvecklas dramatiskt, säger en mycket allvarlig Peter Hofvander från Strålsäkerhetsmyndigheten till Gomorron Sverige.

Se inslaget!

08.58
Den senaste utvecklingen i Japan gör att flygbolaget Air China väljer att ställa in en rad flyg såväl till som från Japan. Det handlar bland annat om flygningar från Peking och Shanghai, meddelar flygbolaget på sin hemsida.

08.56
På grund av det radioaktiva läckaget från Fukushima 1 har japanska myndigheter beslutat att införa flygförbud i luftrummet över kärnkraftverket, uppger transportdepartementet i Japan för tv-kanalen CNN.

08.44
Tokyobörsen stängde på minus 10.55 på tisdagsmorgonen svensk tid. (Se även kl 06.12!)

08.40
Tiotusentals människor saknas ännu efter jordbävningen och tsunamin. Över 55.000 bostäder och andra byggnader försvann

Den officiella dödssiffran är ännu bara drygt 2.400. Över en halv miljon människor har evakuerats. Behovet av förnödenheter är enormt. Många saknar till och med rent vatten.

08.32
EU:s energikommissionär Günther Oettinger, som idag kallat till ett möte om energifrågor i unionen, talar nu om att Europeiska unionen måste överväga en framtid utan kärnkraft.

-Vi måste ställa frågan om vi i Europa inom en överskådlig framtid kan säkra vår energitillförsel utan kärnkraft, sade han till tysk tv.

08.28
Problemen är större i reaktor 4 än i reaktor 2 - reaktorn som under natten eldhärjades, säger Anders Hallman på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

-Den reaktorn har inte varit på tapeten tidigare och det är inte själva reaktorn som är problemet. Det är i stället att man lagrar använt bränsle i byggnaden och därifrån kommer spridningen.

08.24
-Läget har förvärrats. Då handlar det framför allt om explosionen i reaktor 2 som skadade inneslutningen och där det nu läcker radioaktivitet, säger Anders Hallman på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

-Tanken är intakt, men det är lite osäkert hur man klarar kylningen av härden. Men aktivitetsspridningen är inte så stor, tillägger han.

08.12
Den senaste utvecklingen gör att svenska utrikesdepartementet väljer att personellt förstärka ambassaden i Tokyo.

-Vi skickar ytterligare en person och det kan bli ännu fler för att kunna avlasta och hjälpa till, säger Tobias Nilsson vid pressjouren.

08.02
tv-kanalen NHK:s webbsida kan man i engelsk överstättning höra och se remiärminister Naoto Kan uppmana boende nära kärnkraftverket Fukushima att lämna området. Han säger att han förstår folks oro men att han uppmanar alla att behålla lugnet.

07.53
Japanska myndigheter bekräftar att nivåer på uppemot 400 millisievert per timme uppmätts och att branden i reaktor fyra kan ha orsakats av en vätgasexplosion.

07.51
Japan har informerat atomenergiorganet IAEA om att en bassäng för använt kärnbränsle i Fukushima brinner och att radioaktivitet släppts ut i atmosfären, skriver Reuters.

07.46
Alla ekonomiska analytiker är överens om att "det är något väldigt stort" som hänt i Japan men flera tror att det kan innebära en brytning av dödläget i japanska ekonomin.

07.44
-Det är en rejäl smäll som kommer att påverka även Sverige, skriver SVT:s ekonomireporter Peter Rawet i en kommentar.

7.43
Till skillnad från i går spred sig den kraftiga börsnedgången till övriga Asien. Seoulbörsens Kospi-index sjönk med 2,4 procent och Taiwanbörsens Weighted Index backade med 3,4 procent.

7.41
Nedgången på Tokyobörsen är den största sedan den 16 oktober 2008 och den tredje största hittills, skriver Reuters.

06.12
Tokyobörsen störtdök med 11 procent efter uppgifterna om att strålningsnivåerna hade ökat.

Japans centralbank skjuter till ytterligare motsvarande drygt 230 miljarder kronor till den japanska marknaden. Tidigare har motsvarande drygt 380 miljarder pumpats in i den vacklande ekonomin.

05.56
Svenska Utrikesdepartementet har utökat sin resevarning och avråder svenskar från att resa till Japan i onödan. Varningen gäller både de nordöstra delarna av landet och nu även för huvudstaden Tokyo.

05.23
Vid lunchtid lokal tid på Shinagawastationen i södra Tokyo stannade ett hundratals personer upp framför en stor tv för att följa händelseutvecklingen vid kärnkraftverket, rapporterar TT:s utsända.

Många ser oroliga ut och skakar på huvudet innan de skyndar vidare.

Samtidigt hamstrar också Tokyoborna bensin.

05.20
En högre strålningsnivå än normalt uppmättes i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket, men enligt regeringstjänstemän bedömdes den inte vara så hög att den skadar människors hälsa.

04.50
Branden i reaktor 4 var "antagligen släckt", enligt nyhetsbyrån Kyodo som citerade energiföretagets ägare.

03.47
Den franska ambassaden i Tokyo sade på tisdagen att vindar med låga nivåer av radioaktivitet kan nå staden inom tio timmar. Bedömningen baserades på vindarnas nuvarande riktning. Diplomaterna uppmanade de franska medborgarna att stanna inomhus, stänga fönstren och inte gripas av panik

03.32
Premiärminister Naoto Kan uppmanade nationen att behålla lugnet.

Den japanska strålskyddsmyndigheten sade att strålningsnivåerna kring reaktorerna nu är ett hot mot människors hälsa och att boende på upp till 20-30 kilometers avstånd från kärnkraftverket ska hålla sig inomhus.

03.21
Brand har brutit ut i reaktor 4 i det japanska kärnkraftverket. Strålningsnivåerna ökar väsentligt, säger premiärministern.

02.15
En representant för Tepco sade att man inte trodde "att reaktorhöljet fått sådana skador som ett hål". Slutsatsen drog bolaget av att "strålningsnivån inte sprungit i höjden".

01.49
På svenska Strålskyddsmyndigheten följer man utvecklingen i Japan, men även de får knapphändig information.

-Det vi fått information om är att man hört en explosion. Vi har också fått information, som vi inte vet hur tillförlitlig den är, om att det kan ha varit en explosion i inneslutningen. Om det stämmer är det ett allvarligare läge än tidigare, säger Johanna Sandell, operativ chef på Strålskyddsmyndigheten.

Hon säger att om inneslutningen är skadad innebär det en större risk för utsläpp av radioaktiva gaser eller ämnen i omgivningen.

-Man har evakuerat all personal vid verket som inte arbetar med att kyla reaktorerna och det tyder på att man har ett utsläppt på sajten, säger hon.

01.31
-Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande, säger Per Bysted, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten. Det vi har trott och den förklaring vi konstruerat är att man medvetet ventilerat gaser från inneslutningen som innehåller ånga, vätgas och radioaktiva ämnen som skapar explosioner.

-Men då har vi trott att inneslutningarna inte varit skadade. Är det inte så är ju läget förändrat, säger han.

01.01
Tepco har evakuerat all personal från reaktor ett och två. Kvar är bara omkring 50 personer som försöker pumpa in vatten för att kyla kärnbränslestavarna.

Den japanska regeringen meddelade, strax innan uppgifterna om explosionen kom, att en del av höljet runt en kärnkraftsreaktor 2 i Fukushima tycktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage.

00.48
Explosionen verkar ha inträffat nära kylbassängen och trycket började sjunka. Det visar på en skada på kylbassängen, sade en företrädare för energibolaget Tepco vid en presskonferens som sändes av etermediebolaget NHK.

-Därför har vi evakuerat all personal som inte direkt arbetar med det som hänt.

Förhöjda strålningsnivåer har registrerats i Ibaraki mellan Fukushima och Tokyo, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

00.16
En explosion har hörts från reaktor två i kärnkraftverket i Fukushima i Japan, enligt regeringen.

00.05
Den japanska regeringen uppgav att en del av höljet runt en kärnkraftsreaktor i Fukushima tycks ha skador, vilket indikerar allvarligt strålningsläckage.

Kabinettssekreterare Yukio Edano sade till journalister att "skadan uppträder på kylbassängen".

-Men vi har inte uppmätt några snabba hopp på strålningsindikatorerna, sade Edano.

22:46
Japans premiärminister Naoto Kan meddelade tidigt på tisdagsmorgonen, japansk tid, att regeringen nu inrättar ett högkvarter tillsammans med energibolaget Tokyo Electric Power (Tepco).

Enligt nyhetsbyrån AP sade premiärministern att han personligen kommer att leda arbetet vars syfte är att hantera krisen i framförallt kärnkraftverket Fukushima 1.

22:15
Enligt uppgifter i den japanska tv-kanalen NHK är risken stor för att landet återigen drabbas av en jordbävning som mäter över 5,0 på Richterskalan inom de närmaste dagarna.

21:31
Det är nu tidig morgon i Japan. Allt fler döda hittas och miljontals drabbade försöker komma på fötter igen, tre dagar efter skalvet och tsunamin.

I flera stora städer, däribland Tokyo, hamstras varor och elransoneringen väntas pågå åtminstone fram till slutet av april, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

21:13
Den japanska tv-kanalen NHK varnar för att uppåt 100.000 barn har blivit hemlösa efter jordbävningen och tsunamin, som ödelade stora delar av Japans nordostkust.

-Deras hem kan ha blivit förstörda och många av dem vistas i fulla evakueringscenter, sade Stephen McDonald, som leder barnorganisationen i Storbritannien.

Resten av måndagens liverapportering hittar du här.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
Olle Gunn
olle.gunn@svt.se
Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se

Sex tusen döda i Kobe 1995

Senaste riktigt stora jordskalv som drabbat Japan var skalvet i Kobe 1995 då drygt 6.000 människor omkom av ett skalv med en magnitud på 6,8.

Publicerad: