Jordskalvet i Japan - minut för minut

SVT följer nyhetsutvecklingen kring jordskalvet i Japan och dess följder.

23:00
Nu avslutar vi minut för minut-rapporteringen för måndagen. Direktrapporteringen återupptas tidigt på tisdagsmorgonen.

22:46
Japans premiärminister Naoto Kan meddelade tidigt på tisdagsmorgonen, japansk tid, att regeringen nu inrättar ett högkvarter tillsammans med energibolaget Tokyo Electric Power (Tepco).

Enligt nyhetsbyrån AP sade premiärministern att han personligen kommer att leda arbetet vars syfte är att hantera krisen i framförallt kärnkraftverket Fukushima 1.

22:15
Enligt uppgifter i den japanska tv-kanalen NHK är risken stor för att landet återigen drabbas av en jordbävning som mäter över 5,0 på Richterskalan inom de närmaste dagarna.

21:31
Det är nu tidig morgon i Japan. Allt fler döda hittas och miljontals drabbade försöker komma på fötter igen, tre dagar efter skalvet och tsunamin.

I flera stora städer, däribland Tokyo, hamstras varor och elransoneringen väntas pågå åtminstone fram till slutet av april, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

21:13
Rädda Barnen varnar för att uppåt 100 000 barn har blivit hemlösa efter jordbävningen och tsunamin, som ödelade stora delar av Japans nordostkust.

-Deras hem kan ha blivit förstörda och många av dem vistas i fulla evakueringscenter, sade Stephen McDonald, som leder barnorganisationen i Storbritannien.

21:02
USA har skickat en expertgrupp som ska bistå Japan vid deras kärnkraftverk, bland andra Fukushima 1. Japan har även begärt hjälp i form av utrustning som ska tillhandahålla vatten och hålla reaktorerna kylda, rapporterar CNN:s liveblogg.

20:27
IAEA:s vicechef, Denis Flory, säger att den strålning som uppmätts runt kärnkraftverket Fukushima 1 nådde sin topp tidigt i lördags, europeisk tid, och sedan avtog samma dag.

20:22
EU meddelade på måndagskvällen att man vill föra samtal med FN:s atomenergiorgan IAEA, om katastrofen, i nästa vecka.

19.58
-Det är en omtumlande känsla att vara här, , sade SVT:s utsända Nilofar Saidi, som befinner sig söder om Fukushima, strax efter 19.30 svensk tid.

19.51
USA:s geologiska institut uppger att ett efterskalv, som mätte 5,7 på Richterskalan just nu skakar Japan, skriver BBC på sin liveblogg.

19:10
Läget vid kärnkraftverket Fukushima 1 är mycket osäkert. De senaste uppgifterna på måndagskvällen var att tre av reaktorererna riskerar att drabbas av härdsmälta vilket kan leda till katastrof.

Det finns även uppgifter om att härdsmältor redan har inträffat, men med ytterst små utsläpp av radioaktivitet.

19:01
Vid kärnkraftverket Fukushima 1 har ägarna, elbolaget Tepco, förvarat högaktivt använt kärnbränsle i bassänger under reaktorerna.

-Om kylningen inte fungerar till reaktorerna, då fungerar inte heller kylningen till bassängerna, säger Saida Larouche Engström, vid Svensk Kärnbränsle- hantering, SKB, till TT.

Nödkylningen är enligt experterna det sista alternativet för att förhindra en mycket allvarlig kärnkraftsolycka.

-Man får hoppas att havsvattnet som pumpas in till reaktorerna räcker för att komma ner till bassängerna. Men det har jag faktiskt svårt att tro, kapaciteten måste vara enorm i så fall, säger Saida Larouche Engström.

18:47
Dödssiffrorna är fortfarande omöjliga att slå fast men nära 1 900 är bekräftat döda rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo. I den siffran räknas dock inte de tusentals kroppar som har hittats i hårt drabbade området Miyagi på Japans nordöstra kust.

Siffran på antalet döda väntas öka när räddningsarbetare når fram till än mer drabbade områden. Enligt den japanska polisen var över 3 000 personer försvunna på måndagen.

Enligt det japanska tv-bolaget NHK har nu 450 000 personer evakuerats från sina hem, alternativt förlorat sina hem.

18:32
På presskonferensen i Wien sade IAEA:s chef Yukiya Amano att kärnkraftsolyckorna i Japan med största sannolikhet inte kommer att utmynna i en ny Tjernobylkatastrof, men att "vi måste dra lärdom av denna händelse".

-Vi behöver en stabil energikälla och även mildra effekterna av klimatförändringarna.

18:25
Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, höll ett tal i Wien angående situationen vid de japanska kärnkraftverken och att Japan nu har bett IAEA om experthjälp.

-Med tanke på alla dimensioner av katastrofer och svårigheter hyllar jag arbetet i den japanska regeringen och dess experter för att stabilisera reaktorerna.

18:17
Flera asiatiska länder kommer nu att börja kontrollera mat importerad från Japan för radioaktivitet, till följd av explosionerna vid kärnkraftverket Fukushima 1.

Filippinerna, Malaysia, Singapore, Hong Kong och Taiwan är bland de som stramat åt reglerna.

18:08
FN:s atomenergiorgan IAEA:s chef, tillika den förre detta japanska diplomaten, Yukiya Amano säger i en kommentar att kärnkraftverket Fukushima 1:s radioaktiva utsläpp "är begränsad" trots effekterna av jordbävningen och tsunamin.

Vid Fukushima 1, som ligger nära 25 mil norr om Tokyo, har två reaktorhallarna 1 och 3 exploderat och även byggnaden till reaktor 2 riskerar att gå samma väg sedan kylsystemet nu slutat fungera.

17:57
Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, bekräftar att Japan har bett om experthjälp vid sina skadade kärnkraftverk.

-Vi är i diskussioner med Japan om detaljerna, säger han.

17:45
Sent på måndagen, japansk tid, sade en talesman till regeringen att det fanns tecken på att bränslestavarna har börjat smälta i alla tre drabbade reaktorer i kärnkraftverket Fukushima 1.

Enligt Naoki Kumagai, vid Japans strålsäkerhetskommission, kan man heller inte utesluta att reaktorernas inre metallinslutningar är skadade.

-Det är omöjligt att säga om det har eller inte har skador, säger Naoki Kumagai enligt nyhetsbyrån AP.

En härdsmälta uppstår i en kärnreaktor då dess inre del, härden, smälter helt eller delvis.

17:20
Oroliga svenskar och andra utlänningar flyr nu Japan. Sent på måndagskvällen lokal tid befann sig 21-åriga Sara Söderholm, från Växjö, på Osakas internationella flygplats.

-Jag vill inte vara kvar här om det blir panik landet, säger hon till TT:s utsända.

Hon kommer nu hem till Växjö via Istanbul och Köpenhamn men flygbiljetterna har blivit allt svårare att få tag i och priserna har stigit till upp emot 20 000 kronor.

17:15
Bilderna från katastrofens Japan har fått många svenskar att vilja skänka pengar men flera hjälporganisationer saknar i dagsläget insamlingar till landet. Röda Korset öppnade på måndagen ett sms-prefix för dem som vill skänka pengar till hjälpinsatser i Japan.

17:09
Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) kan svenska studenter som studerar i Japan få ekonomisk hjälp om de vill åka hem. Även om studierna avbryts har studenterna rätt att behålla det studiemedel som redan betalats ut. Drygt 500 svenskar studerar i landet med svenskt studiemedel.

16:51
USA:s president Barack Obama erbjuder nu Japan all hjälp USA kan ge för att hjälpa Japan från att återhämta sig från de "flerfaldiga katastroferna".

16:33
Arbetat med att pumpa in havsvatten i reaktor 2 i kärnkraftverket Fukushima 1 går i ett ojämnt flöde. Efter att läget under måndagen var någorlunda stabilt i några timmar var reaktorns bränslestavar återigen fullt synliga vid 16:30-tiden, svensk tid, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Reaktor 1, 2 och 3 vid kraftverket kyls med havsvatten sedan det ordinarie kylsystemet slagits ut.

16:30
Drygt 100 svenska företag finns i dag etablerade i Japan. Autoliv hör till de företag som drabbas men företagets ledning säger till Reuters att den finansiella påverkan av katastrofen blir marginell för deras del. För Volvo ligger produktionen i landet nere minst en vecka.

16:25
Den plötsliga nöden är stor i katastrofområdet i norra Japan.

-Först och främst: vi har inget dricksvatten. Sedan har vi varken mat eller information, sade borgmästaren Hiroshi Kameyama i det översvämmade Ishinomaki - med 165 000 invånare - till japansk tv.

16:15
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett tal att Tyskland nu skjuter på sina planer, i åtminstone tre månader, att förlänga livslängden av landets kärnkraftverk. Detta till följd av kärnkraftskrisen i Japan.

16:12
VM i konståkning kommer inte att genomföras som planerat, på grund av jordbävnings- katastrofen och tsunamin i Japan.

15.58
De stora problemen på flera av Japans kärnkraftverk gör nu att debatten blossar upp också i Sverige.

-Ompröva svenska kärnkraftstillstånd, kräver nu Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter.

Läs om debatten här!

15.48
Shuko Izawa letar efter sin försvunna mor i det som tidigare var staden Iwanuma i länet Miyagi. Det hon hittar efter att tsunamin vällt fram är ett gammalt fotografi och lerdränkta gardiner.

Läs mer och se inslag!

15.46
Sju svenskar valde att lämna Sendai vid 14-tiden i dag med bussar som startat i Tokyo och som något försenade anlände dit en stund tidigare.

Busstransporten är ett samarbete mellan svenska och tyska ambassaden i Japan.

UD har varit i kontakt med de sammanlagt 17 svenskarna i staden, de flesta studenter. Tio av dem väljer alltså att stanna kvar trots att situationen är svår, med bland annat brist på mat och vatten.

15.41
EU:s energikommissionär Günther Oettinger har kallat till ett extra ministermöte i Bryssel på tisdagen med anledning av det som händer i Japan. Miljöminister Andreas Carlgren (C) kommer att delta i mötet, som ska diskutera kärnsäkerhet.

EU har ingenting att säga till om huruvida ett land väljer att ha kärnkraft eller inte. Varje medlemsland avgör själv vilken energimix det vill ha.

15.32
Efterfrågan på jodtabletter har ökat i Sverige och Finland.

-Det har varit en efterfrågan, dels från personer som ska resa i tjänsten till Japan men också från andra som vill ha det hemma. Det har ju skrivits mycket om det här och det kanske skapar viss oro, säger Barbro Forsberg, läkemedelsansvarig vid apoteket Scheele i Stockholm.

I Finland har tabletterna redan har tagit slut på många apotek. ha

Jod skyddar sköldkörteln mot effekterna av radioaktiv strålning men oron bland dem som befinner sig i Sverige är gravt överdriven.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) betonar att man inte bör ta jodtabletter på eget initiativ. Dessutom är det onödigt eftersom det geografiska avståndet är så stort till Japan.

15.21
En källa inom de tyska kristdemokraterna uppger för Reuters att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att meddela att man skjuter på planerna att förlänga livslängden av landets kärnkraftverk, detta till följd av kärnkraftskrisen i Japan.

Ett liknande beslut fattades idag även i Schweiz (se kl12.10!).

15.15
Flera butiker i Tokyo som TT besökt har haft helt slut på nudlar och andra torrvaror. Även plåster, batterier och ficklampor går åt fort.

-Folk kommer in och köper mycket på en gång. Jag vet inte alls när vi kan få in mer, säger ett butiksbiträde i södra Tokyo och slår ut med händerna.

Elbolaget Tepco meddelade på kvällen att de planerade elavbrotten inte blev av eftersom elen bedömdes räcka ändå.

15.13
Risken för att människor i Sverige skulle kunna drabbas av strålning på grund av radioaktivitet som eventuellt sprids med vindarna från Japan till Skandinavien, är obefintlig.

-Japan ligger väldigt långt från Sverige. Vi kommer att kunna mäta utsläppet av radioaktiva ämnen med väldigt känsliga instrument, men vi inte drabbas av några konsekvenser eftersom det blir så stor utspädning på vägen, säger Peter Hofvander utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

15.04
Japan löper ingen större risk att drabbas av epidemier efter den förödande tsunamin, enligt svenska experter. Dels är temperaturerna låga, och dels är landet väl förberett att hantera eventuella utbrott av sjukdomar.

Däremot kommer det att ta minst en månad innan alla hemlösa och evakuerade människor fått mer permanenta bostäder och en säker tillvaro. På sikt är de psykologiska skadorna kanske de värsta, tror experterna.

14.24
I den berömda Shibuyakorsningen i Tokyo var måndagskvällen mörkare än vanligt, rapporterar TT:s utsända. Platsen får ofta symbolisera Tokyos nattliv och puls med sina enorma övergångsställen under blinkande reklamskärmar.

Men nu har skärmarna stängts av för att spara på el. Många vänder blicken upp mot de mörka och tysta fasaderna.

14.21
Jordbävningen och tsunamin kan bli en brytpunkt i den knackiga japanska ekonomi. Det säger flera bedömare.

13.54
Många tunnelbanelinjer och lokaltåg i Tokyo har varit inställda under måndagen för att spara på el.

Vid rusningstid på kvällen väntade tusentals människor bara för att få komma ner på perrongerna, rapporterar TT:s utsända.

På de stora stationerna var köerna stundtals flera hundra meter långa.

På Shinagawastationen i södra Tokyo stod uniformerade vakter och dirigerade folkmassorna med långa gröna rep.

13.01
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att bränslestavarna på Fukushimas reaktor nummer 2 nu är fullt exponerade.

12.55
Kärnkraftverket i Tokai, som också haft problem efter jordbävningen och tsunamin i fredags, förväntas vara helt nerkylt på tisdag morgon, meddelar en talesperson för operatören, det japanska kärnkraftbolaget JAPC.

12.47
Tidningen "The New York Daily News" rapporterar nu att 17 besättningsmän på hangarfartyget Ronald Reagan, som befann sig på havet utanför Fukushima, har blivit exponerade för låga doser av strålning.

12.42
Fler än 500.000 japaner har evakuerats till följd av jordskalvet, tsunamin och problemen i kärnkraftsanläggningarna, uppger den japanska nyhetsbyrån Kyodo. Flera miljoner människor har tillbringat tre nätter utan vatten och mat i nära 0-gradig kyla.

12.30
Oroande nyheter kommer nu från kärnkraftverekt Fukushima. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en av de anställda vid kärnkraftverket säger att det finns risk för att kylvattnet vid en av reaktorerna har förångats. Risken finns därför att bränslestavarna vid reaktor 2 nu är exponerade och att en härdsmälta kan komma att inträffa.

12.25
BBC:s miljöreporter Richard Black gör en analys över vad som händer och har hänt på kärnkraftverket Fukushima.

12.23
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg anser att regeringen bör se över de fattade besluten om kärnkraften i Sverige.

12.16
Al Jaziras liveblogg finns en karta som ger en överblick över kärnkraftverket Fukushima där två explosioner har inträffat.

12.13
Det internationella atomenergiorganet IAEA har startat en Facebook-sida där man ger uppdaterad information om de japanska kärnkraftverken.

12.10
Enligt BBC:s liveblogg har Schweiz stoppat tills vidare alla planer på att förnya sina åldrande kärnkraftsverk, efter händelserna i Japan.

12.04
"Kroppar hittas i bråten". Hör SVT:s Nilofar Saidi rapportera direkt från staden Sendai.

12.01
Nu väntar Japan på att även den tredje kärnkraftreaktorn vid anläggningen Fukushima 1 ska explodera.

11.46
-Katastrofen är inte över, rapporterar SVT:s Stefan Åsberg på plats i Sendai.

Ett efterskalv med magnituden 6,2 registrerades norr om Tokyo på förmiddagen japansk tid. En tsunamvarning utfärdades och utlöste stor aktivitet i Sendai men vågen nådde inte fram till land, rapporterar Stefan Åsberg .

11.42
Elva personer skadades vid explosionen i kärkraftverket Fukushima 1 i natt. Se inslag!

11.24
Det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan (se kl 07.33!) har, efter att ha uppmätt låga nivåer av radioaktivitet i luften och ombord, bytt position.

Även andra fartyg ur USA:s sjunde flotta har dragit sig tillbaka från områden där man väntar sig förhöjd radioaktivitet, enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

11.17
Ompröva svenska kärnkraftstillstånd, kräver nu Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter.

"Regeringen bör ompröva tillståndet att ladda kärnkraftverket i Oskarshamn med samma typ av bränsle som den reaktor som just exploderat i Japan använder", skriver Schlyter i ett pressmeddelande.

11.11
-Allt jag sett tyder på att höljet håller som avsett. Det håller strålningen inne, den håller allt inne och det är goda nyheter, sade forskaren Murray Jennex vid San Diegos universitet till Reuters efter explosionerna i reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1.

-Det är inte som i Tjernobyl.

Där fanns ingen omslutande struktur och när det small så åkte allt ut i atmosfären.

Vid systeranläggningen Fukushima 2, som ligger runt en mil bort, har man lyckats kyla två reaktorer.

De två anläggningarn ligger cirka 25 mil från huvudstaden Tokyo.

11.04
Nyhetsbyrån Jiji Press meddelar att vattennivån i reaktor 2 var så låg att bränslestavarna var delvis blottade.

11.00
Nu väntar japanerna på att även reaktorhallen i reaktor 2 i kärnkraftverket Fukushima 1 ska explodera. Tidigare har reaktorhallarna i reaktorerna 1 och 3 flugit i luften.

Det var natten till måndagen svensk tid som en vätgasexplosion inträffade i hallen i reaktor 3 sedan trycket byggts upp inne i reaktorbyggnaden

Men explosionen skadade inte det skyddande höljet runt reaktorhärden, enligt uppgifter från japanska myndigheter till atomenergiorganet IAEA.

10.43
Ryktena är många och suget efter information är stort.

-Jag litar bara på NHK. De har alltid rätt information, säger 19-årige Kazuki Mori i Tokyo till TT.

Bland yngre japaner är inte Facebook lika stort som i många andra länder. I stället används en liknande sajt, Mixi. Alla som är online pratar om det som händer, enligt Kazuki Mori. Men i sociala medier kan mycket vara fel.

-Många sprider falska rykten. Särskilt när det gäller kärnkraftverken och hur farliga de är, säger han.

09.59
Tokyobörsen hade vid stängningen på måndagsmorgonen svensk tid fallit med 6,2 procent. Det var det största raset sedan finanskrisen. Omsättningen var rekordhög.

Att kärnkraftsbolaget Tepco, som äger kärnkraftverket i Fukushima, föll med 24 procent var knappast förvånande.

Följ börskurserna här!

09.54
-Huset låg under vatten så jag dök under balkongen, säger Tatsuro Ishikawa.

Han är en av dem som räddats undan tsunamin. Se flera mirakelräddningar!

09.17
Risken för jordbävningar är en del av vardagen. Ett exempel är Kazuko Suzuki i Tokyo. Hon berättar för TT att hennes familj är väl förberedd.

-De har en radio som kan vevas igång, mat för flera dagar, rep och brandfiltar. Varje rum är utrustat med två stora flaskor vatten som är hållbart i fem år.

-Om mina barn fastnar i ett rum så har de i alla fall vatten, säger Suzuki.

09.12
Globala företag inom en rad branscher står inför produktionsstörningar sedan naturkatastrofen i Japan förstört vital infrastruktur och slagit ut fabriker som tillverkar alltifrån högteknologiska komponenter till stål, skriver Se flera mirakelräddningar!.

Japan stod i fjol för 14 procent av den globala produktionen av datorer, hemelektronik och kommunikationsutrustning, enligt analysföretaget IHS Isuppli.

I grannlandet Sydkorea är många företag kraftigt beroende av de japanska leveranserna av exempelvis elektroniska komponenter.

09.07
Minst sex japanska hamnar skadades av naturkatastrofen och vid fyra av dem kan verksamheten komma att ligga nere i månader, eller till och med år. Det uppger experter och företrädare för hamnindustrin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De fyra svårast skadade hamnarna ligger i städerna Hachinohe, Sendai, Onahama och Ishinomaki och de två övriga i Kashima och Hitachinaka.

08.37
-En stor kärnkraftsolycka är det sista det sköra räddningsarbetet behöver, säger SVT:s reporter Stefan Åsberg på plats i staden Sendai.

-Det är ett öde land, säger han.

08.21
Förlusterna efter jordbävningen i Kobe 1995 uppgick till 40 biljoner yen (runt 3.100 miljarder kronor).

Att de den här gången - se kl 07.57! - förväntas bli betydligt lägre beror, enligt Credit Suisses chefsekonom Hiromichi Shirakawa, på att antalet kommersiella fastigheter och motorvägar i de drabbade områdena är mindre.

Det har heller inte förekommit rapporter om att stora fabriker har kollapsat, säger Shirakawa.

08.14
Det internationella kärnkraftsorganet IAEA uppdaterar dagligen sina rapporter om läget vid de japanska kärnkraftverken.

07.57
De ekonomiska förlusterna i de japanska regioner som drabbats av det kraftiga jordskalvet kommer, baserat på den information som fanns tillgänglig, att uppgå till 14-15 biljoner yen (cirka 1.100 miljarder kronor).

Det uppger bankjätten Credit Suisse i ett analysbrev, skriver Reuters.

07.38
Nedkylningsprocessen har avstannat och även i reaktor nummer 2 i kärnkraftverket i Fukushima 1, rapporterar nyhetsbyrån Jiji.

07.33
Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan fick en månads stråldos på en timme, skriver tidningen New York Times.

Fartyget som skickats för att hjälpa till i räddningsarbetet efter tsunamin passerade genom ett radioaktivt moln på väg mot Japan. Enligt tidningens uppgifter ska ingen ombord ha drabbats av negativa effekter till följd av strålningen.

07.23
UD:s presschef Anders Jörle berättar att nio svenskar åkte med bussen från Sendai till Tokyo.
-Åtta har valt att stanna kvar, berättar han. Han korrigerar därmed departementets tidigare uppgift om att det fanns 16 svenskar i Sendai.
-Det ser ut som att 17 är korrekt, säger han.

07.19 Tokyobörsen stängde på -6,2 procent, den första hela handelsdagen efter det förödande jordskalvet.

07.17 Den japanska centralbanken uppger att landets penningpolitik ska lättas.

07.12
Flera svenskar i staden Sendai har valt att avstå från att resa med de tyska bussar som avgick från den katastrofdrabbade staden vid midnatt svensk tid. Sveriges ambassad i Tokyo hade ordnat plats ombord, berättar UD:s presschef Anders Jörle. Han känner inte till hur många av de 16 svenskar som befann sig i staden som åkte med.

Robin Björnberg, svensk mangatecknare i Sendai, berättar att han inte ville lämna sin flickvän i staden. Björnberg och hans flickvän är hemma i bostaden och har fått tillbaka el och vatten.

-Men det är lite trögt med det här runt omkring, och det kan stängas av när som helst. Därför har vi förberett oss med vatten och så.

UD hade på morgonen inga uppgifter som tyder på att någon svensk saknas efter jordskalvet och tsunamin.

06.55
Toyota stoppar efter skalvet all produktion i sina tolv fabriker i Japan fram till den 16 mars. Biltillverkaren uppger att stoppet den 14 till 16 mars innebär att produktionen minskar med 40.000 bilar.

06.50
De planerade elavbrotten i Tokyoområdet i dag har ställts in, uppger tv-kanalen NHK. Elbolaget Tepco meddelar att förbrukningen varit mindre än väntat. Ledningen flaggar dock för att elen kan komma att stängas av framöver.

Samtidigt bidrar många frivilligt till att spara på elen. Utanför en stor klädkedja i Shinjuku ställde anställda ut skyltar om att butiken skulle stänga tidigare på måndagskvällen, rapporterar TT:s utsända. Flera stora tv-skärmar på byggnader var avstängda under dagen.

06.12
Moodys säger att man inte sett några större störningar i Japans betalningssystem, men att de ekonomiska effekterna av katastrofen verkar mer omfattande än vad som tidigare förutspåtts, även om man fortfarande inte känner till katastrofens hela omfattning.

06.03
Tokyobörsen föll 6 procent i eftermiddagshandeln.

Centralbanken väntas på måndagen diskutera ytterligare lättnader i penningpolitiken, uppgav en källa med insyn i diskussionerna till Reuters.

BOJ hade på måndagen skjutit till totalt 183 miljarder dollar till banksystemet.

04.43
Totalt nio personer ska ha skadats vid explosionen i kärnreaktorn, rapporterar Jiji Press.

Den japanska regeringens talesman Yukio Edano sade att reaktorinneslutningen troligen är oskadd och att risken för ett större radioaktivt utsläpp är liten.

04.42
En stor flodvåg sågs från en helikopter utanför Japans kust, men den meteorologiska myndigheten säger sig inte ha upptäckt några tecken på en ny tsunami.

Myndigheterna inledde evakuering i några av de tidigare ödelagda strandområdena.

En halvtimme efter larmet avblåstes varningen. Då hade ingen flodvåg nått land.

04.01
har på måndagen påträffats vid två stränder i japanska prefekturen Miyagi, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Omkring 1.000 döda hittades där de flutit i land i det hårdast drabbade området på halvön Ojika i Miyagi. Ytterligare 1 000 har upptäckts i staden Minamisanriku där den lokala regeringen inte lyckats få kontakt med 10.000 invånare, över hälften av lokalbefolkningen.

03.40
Japan utfärdade ännu en tsunamivarning på måndagsförmiddagen, lokal tid. Varningen gällde samma region som tidigare drabbats hårt i fredagens massiva skalv och av den första tsunamin, uppger lokala medier.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo kan den nya tsunamin vara upp till tre meter. Myndigheterna har utfärdat varningen för Stilla havskusten, inklusive Fukushima, som drabbades av fredagens katastrof.

03.37
En explosion har inträffat i en reaktor på kärnkraftverket Fukushima 1. Tv-bilder visar hur rök väller upp ur reaktorbyggnaden.

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktorn 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

03.03
Centralbanken BOJ pumpar in 147 miljarder dollar på penningmarknaden, uppger AFP.

02.18
Läget är fortfarande oroande vid Japans skalvdrabbade kärnkraftverk Fukushima 1 och myndigheterna gör sitt yttersta för att begränsa omfattningen av skadorna, sade Japans premiärminister Naoto Kan på måndagen.

Tidigare rapporterade verkets ägare Tecpo att strålningsnivåerna runt kärnkraftverket stigit till över de tillåtna, men inte mer än nivån vid en normal röntgenundersökning.

01.50
Tokyobörsen störtdök när den öppnade vid ettiden.
Hittills har Nikkei index fallit med omkring fem procent.

01.46
Det är ännu svårt att se den fulla omfattningen av katastrofen i Japan, men det kan vara det dyraste skalvet i historien, rapporterar CNN.

Analysföretaget Eqecat räknar med att förluster från skalvet och efterföljande tsunami och bränder kommer att uppgå till minst 100 miljarder dollar. Vilket innefattar 20 miljarder dollar för bostäder och 40 miljarder dollar för skadad infrastruktur så som vägar, järnvägar och hamnar.

Söndag:

22.53
Läs SVT:s chatt med Röda Korsets katastrofsamordnare Lena Paulsen.

22.36
Den amerikanska rymdstyrelsen NASA publicerar nu satellitbilder på nordöstra Japans kustband. På bilderna ser man de kraftiga översvämningarna efter den enorma tsunamin.

22.31
Mitt i förödelsen såg plötsligt vittnen någon röra sig i en bil. Se bilderna på hur tre personer mirakulöst kunde räddas.

22.04
Hälsoriskerna efter problemen vid japanska kärnkrafanläggningar verkar vara relativt låga och i nuläget ser det ut som att vindarna inte kommer att föra med sig radioaktivitet till omkringliggande länder, rapporter Reuters.

22.06
Professor Fumihiko Imamura vid Tohoku Universitetet säger i dag att tsunamin som drabbade Japan var en händelse som enbart inträffar en gång var tusende år.

Resten av söndagens liverapportering hittar du här.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se
Olle Gunn
olle.gunn@svt.se
Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se

Sex tusen döda i Kobe 1995

Senaste riktigt stora jordskalv som drabbat Japan var skalvet i Kobe 1995 då drygt 6.000 människor omkom av ett skalv med en magnitud på 6,8.

Publicerad: