Nioårige Josef skadades i en granatattack i Aleppo, Syrien. SVT:s Samir Abu Eid träffar honom. Foto: Ulf Sandlund/SVT

Josef, nio år: ”Jag sprang när granaten föll”

Uppdaterad
Publicerad

På ett provisoriskt sjukhus i Syriens största stad Aleppo träffar SVT:s team nioårige Josef. Han sitter på en brits med blodet droppande från huvudet efter att han träffats i en granatattack.

I dag möttes FN och arabförbundet i Egyptens huvudstad Kairo för att diskutera konflikten, som hittills beräknas ha kostat 5.000 människor livet. Inbördeskriget är snart inne på sitt tredje år.

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Ulf Sandlund befinner sig just nu i Syriens största stad, Aleppo i norr.

Syrienkriget

–Jag har varit här i Syrien flera gånger under inbördeskriget och det är en viss skillnad den här gången jämfört med tidigare. De flesta regimmotståndare anser att president Bashar al-Assad måste avgå innan det går att förhandla med regimen.

–Men ganska många som jag nu pratat med säger att kriget och dödandet måste ta slut och att oppositionen bör prata med al-Assads regim, säger SAmir Abu Eid från Aleppo.

Men striderna bara fortsätter. Trots detta har många vågat sig tillbaka till det sönderbombade Aleppo.

– Det beror på att det de senaste månaderna varit relativt lugnt, ett slags dödläge mellan rebellerna och regimen, säger Samir Abu Eid.

De senaste dagarna har det dock varit en hel del strider och attacker. SVT:s team besöker kvarter där husen är jämnade med marken. Strax därefter hörs två kraftiga explosioner. Till närmaste sjukhus har många skadade förts. Flera av dem är barn.

–Jag sprang när granaten föll. Då kände jag att något träffade mig i huvudet, säger nioårige Josef.

–Jag kände på huvudet och såg blod. Då tryckte jag handen mot såret, fortsätter han där han sitter på en sjukhusbrits med blodet droppande från huvudet.

Vad såg du efter att granaten fallit?

–Jag såg mig inte om utan sprang hem direkt.

Enligt vittnen är det den syriska militären som skjutit granater mot ett vanligt bostadsområde. Några av de skadade är rebeller, men de flesta är civila.

På de provisoriska sjukhuset saknas läkare, mediciner och el. Nästan ingenting fungerar i Syriens största stad.

–Vi vill att bombardemanget ska ta slut. Flygbombningarna, artelleriet... allt!, säger invånaren Hosam Qasad till Samir Abu Eid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet