Jason Rezaian har suttit fängslad i Iran i väntan på rättegång sedan den 22 juli. Foto: TT

Journalist åtalas för spionage i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den i Iran fängslade amerikansk-iranske journalisten, Jason Rezaian, kommer att åtalas för spionage ihop med tre andra punkter, meddelar Rezaians advokat Leilah Ahsan.

Under måndagen meddelande Leilah Ahsan att Jason Rezaian, förutom spionage, också kommer att åtalas för att ”ha bedrivit propaganda mot etablissemanget”, ”ha samarbetat med fientliga regeringar” och ”ha samlat information om inrikes- och utrikespolitik och spridit den vidare till personer med ont uppsåt”. 

Rezaian har varit Washington Posts korrespondent i Teheran sedan 2012 och har hållits av iranska myndigheter sedan den 22 juli 2014. Han är född och har tillbringat större delen av sitt liv i USA, och innehar både iranskt och amerikanskt medborgarskap. Men Iran erkänner inte dubbla nationaliteter för sina medborgare.

En talesperson för Vita huset kallar åtalet för ”absurt” och säger att det bör ogillas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Om Rezaian fälls kan straffet bli fängelse i 10-20 år.

Rezaians familj, Washington Post och det amerikanska utrikesdepartementet har upprepade gånger krävt att Rezaian friges omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.