Espinosa är inte den första journalisten som dödas i Mexiko. Här lägger fotografer kameror utanför bostaden till Regina Martine som mördades i våras. Foto: TT

Journalist dödad i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Läget för journalister i Mexiko blir allt farligare – på lördagen mördades en bildjournalist efter hot.

Den mexikanska bildjournalisten Ruben Espinosa hittades på lördagen mördad i en lägenhet i Mexiko city tillsammans med fyra andra personer, skriver The Guardian.

Espinosa arbetade med grävande journalistik för tidningen Proceso i Mexiko. Han höll sig för tillfället undan efter att ha mottagit hot i staden Veracruz där han arbetade, skriver Proceso som tidigt rapporterade om hans död.

Identifierades av familjen

Kroppen identifierades av hans familjemedlemmar och han ska ha skjutits med två skott. Familjen gjorde en anmälan redan på fredagen om att man misstänkte att något kunde ha hänt Espinosa. Tillsammans med honom hittades fyra andra kroppar, varav tre var kvinnor som bodde i samma lägenhet och den fjärde ska ha arbetat i bostaden.

Farlig stad

Veracruz, där Espinosa arbetade, har blivit en farlig stad för journalister och uppgifter säger att minst 11 journalister har mördats där sedan 2010, den senaste bara för en månad sedan. Espinosa är den första som dödats i en annan stad där han skulle vara skyddad och i Mexiko city finns även en hjälporganisation för reportrar.

Espinosa hade anmält både hot och förföljelse innan han sköts och motivet till dådet är ännu okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.