Journalist mördad i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en journalist har kidnappats och mördats i norra Mexiko, meddelade åklagare på tisdagen.

Bladimir Antuna Garcia var kriminalreporter på tidningen El Tiempo de Durango, som ges ut i delstaten Durango. Han hittades död i måndags kväll efter ett anonymt telefontips, sedan han kidnappats av en väpnad grupp tidigt på måndagen på väg till redaktionen.

Fanns budskap

Enligt den preliminära utredningen var dödsorsaken ”kvävning genom strypning”. Men han hade också skottsår i huvudet och buken. Intill honom låg ett budskap vars innehåll inte avslöjades.

Hittills i år har tre journalister mördats i Durango. Totalt i landet har åtta mördats enligt den mellanstatliga organisationen Inter-American Commission on Human Rights.

14.000 mord på tre år

Under 2008 dödades nio journalister i Mexiko, mer än någon annanstans i Latinamerika. De flesta morden begicks i norr, där narkotikaligor slåss mot varandra och mot polis och militär.

Totalt har över 14.000 mord begåtts sedan president Felipe Calderon lanserade sin offensiv mot ligorna för tre år sedan.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.