Fyrverkerier lyser upp Tahrirtorget i Kairo, där man under söndagen firade att Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi vunnit presidentvalet. Foto: Scanpix

”Många skulle hellre sett ett annat styre”

Uppdaterad
Publicerad

Ljudet av firande egyptier nådde under söndagskvällen svenska Kristina Aboulghars hem i Kairo.

-Det var tiotusentals jublande människor på torget, berättar hon.

Fyrverkerier sköts upp i luften och tusentals människor dansade och sjöng i det största firandet på Tharirtorget efter Hosni Mubaraks fall, sedan valkommissionen under söndagen meddelat att Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi blir Egyptens förste demokratiskt valda president.

Svenska sjukgymnasten Kristina Aboulghar har bott i Kairo i 45 år tillsammans med sin egyptiske make. Hon bor på västra sidan om Nilen, och Tahrirtorget ligger på den östra sidan. Ändå hördes firandet hem till henne. Hon tror att många röstat på Mursi, trots att de hellre skulle se ett annat styre för Egypten.

Presidentval i Egypten 2012

-Mursi vann inte bara genom att han har trogna anhängare, utan också genom att minst 15.000 människor som röstade på andra kandidater i de tidigare valen, röstade på honom. Det var många som absolut inte ville ha Ahmed Shafiq från det gamla partiet vid makten, säger Kristina Aboulghar.

”Hoppas på liberalerna”

Kristina Aboulghar säger att hon hoppas att det så småningom kommer att hållas nya parlamentsval, och att de liberala krafterna då har hunnit samla ihop sig. Nu befarar hon att omvärlden ska lägga sig i hur Egypten styrs.

-Jag är orolig för att Israel och Amerika ska intervenera. De måste lämna oss ifred så att vi kan ordna våra egna problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet