Foto: TT

Julian Assange vädjar om asyl i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange, grundare till Wikileaks, vill få asyl i Frankrike. Genom ett öppet brev till landets president François Hollande appellerar han till fransmännen att erbjuda honom en fristad och skydd från de amerikanska myndigheter han anser förföljer honom. ”Mitt liv är i dag i fara, herr president,” skriver Assange. Presidentens stab avvisade dock nästan omedelbart kravet.

Wikileaksgrundaren Julian Assange begär asyl i Frankrike. Det skriver han i ett öppet brev till Frankrikes president François Hollande, publicerat i tidningen Le Monde.

– Jag är en journalist, förföljd och dödshotad av amerikanska myndigheter för att ha utfört mitt jobb, inleder Assange sitt brev, som han även vill rikta till det franska folket.

Fallet Assange

”Oerhörd förföljningskampanj”

Wikileaks fick sitt globala genomslag när man 2010 avslöjade en film från den amerikanska krigsmakten där landets soldater urskillningslöst mördar flera civila i Irak, bland dem två journalister vid den brittiska nyhetsbyrån Reuters. På videon hörs soldaterna skratta och fälla sarkastiska kommentarer om dödsoffren. Videon väckte ramaskri jorden runt.

– Redan dagen efter [avslöjandet], genom riktade och målmedvetna dödshot, lanserades en politisk förföljningskampanj av tidigare oerhörd amplitud mot mig och andra Wikileaksmedarbetare. Den har, sedan dess, aldrig upphört, skriver Julian Assange.

”Mitt liv är i fara”

Den australiska medborgaren Assange har befunnit sig i exil på Ecuadors ambassad i London i strax över tre år, sedan Ecuador prövat och gett honom rätt till asyl i landet. I brevet i Le Monde beskriver han hur han bor på ”fem och en halv kvadratmeter”, utan tillgång till frisk luft eller direkt solljus.

– Mitt liv är i dag i fara, herr president, och min integritet, såväl fysisk som psykisk, blir för var dag som går än mer hotad, skriver han.

”En symoblisk gest”

Anledningen till exilen är en svensk arresteringsorder utlyst efter Assange till följd av anklagelser om sexbrott vid ett Sverigebesök 2010. Wikileaksgrundaren har vägrat att infinna sig för förhör i Sverige, då han fruktar att svenska, eller brittiska, myndigheter kommer att utlämna honom till USA där han skulle fängslas för sin inblandning i Wikileaks och dess avslöjande av hemligstämplade amerikanska dokument.

– Genom att välkomna mig åstadkommer Frankrike inte enbart en humanitär gest, utan troligtvis även en symbolisk sådan som stöd för alla de journalister och visselblåsare världen över som varje dag riskerar sina liv för att låta sina medmänniskor ta ett steg närmare sanningen, skriver Assange.

Orolig för sin franska familj

I brevet berättar han också för första gången offentligt om att modern till hans yngsta barn är fransyska, och att han till följd av exilen på ambassaden i London inte har kunnat träffa dem på flera år.

– Den nuvarande situationen skapar enorma svårigheter för dem. Jag har varit tvungen att hålla deras existens hemlig fram tills nu i syfte att skydda dem.

”Frankrike kan, om hon så vill, agera”

För bara två veckor sedan avslöjade Wikileaks också, i samarbete med den franska tidningen Libération och nyhetssajten Mediapart, att amerikansk underrättelsetjänst i över ett decennium har avlyssnat de tre senaste sittande franska presidenterna, såväl som flera toppolitiker och höga företagsledare i landet. Avslöjandet väckte stor uppståndelse i landet.

– I egenskap av EU-medlem, i egenskap av ett land som genom hela sin historia har kämpat för värden som jag delar, i egenskap av världens femte stormakt, i egenskap av land som har berört mig djupt och än i dag huserar en del av mitt liv, kan Frankrike, om hon så vill, agera, avslutar Julian Assange sitt brev.

Avvisas av presidentpalatset

Redan en timme efter att brevet publicerats på Le Mondes sajt meddelade presidentens stab i Élyséepalatset i ett slutigltigt svar att någon asylprocess inte är aktuell för Julian Assange i Frankrike.

– Frankrike har mycket riktigt mottagit brevet från herr Assange. En fördjupad undersökning visar, med de juridiska elementen och Assanges materiella situation tagen i beaktning, att Frankrike inte kan fullfölja hans önskan. Herr Assanges situation innebär inte någon omedelbar fara. Han är dessutom föremål för en europeisk arresteringsorder, skriver Élyséepalatset i en kommuniké.

Assange-bakgrund:

  • Julian Assange anklagades för sexbrott mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök sommaren 2010.
  • I slutet av november 2010 häktades han i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.
  • Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december och levde i husarrest med fotboja utanför London.
  • Under 2011 fick Assange avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige.
  • Processen i Storbritannien har drivits med en europeisk arresteringsorder som grund.
  • Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.
  • Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan.
  • Brittiska HD prövade i juni 2012 om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och fann att så är fallet.
  • Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och där riskerar dödsstraff som spionanklagad.
  • Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet