Foto: Skärmdump Europol

Julkalendern gav resultat – efterlyst gripen

Uppdaterad
Publicerad

Europols adventskalender med en eftersökt brottsling bakom varje lucka var av det mer okonventionella slaget  – men den har gett resultat. Tack vare nätkampanjen har nu en man, misstänkt för sexbrott, gripits. 

Europeiska polisbyrån, Europol, lanserade i år sin första julkalender med syfte att uppmärksamma allmänheten på några av Europas mest eftersökta brottslingar.  I varje lucka gömmer sig en av dem, och under dygnet florerar sedan bilder på rymlingen på sociala medier.

Förhoppningen är att allmänheten ska engagera sig i jakten och komma med tips om var de befinner sig. De är efterlysta för allvarliga brott så som mord, kidnappning eller droghandel. 

Greps för sexbrott

Och nu har kalendern gett resultat: en man, misstänkt för sexbrott mot en sex år gammal flicka i Storbritannien 2008, har gripits av nederländsk polis den 6 december. Mannen arbetade som kock på ett kafé i Amsterdam, enligt Europol. 

Kort efter att informationen om honom publicerats strömmade tips från allmänheten in till polisen, vilket ledde fram till gripandet. 

25 gripna hittills

Adventskalendern är en del av kampanjen där Europol i januari i år publicerade en lista över Europas mest efterlysta. Sedan dess har 25 gripits – tio av dem tack vare publiceringen på nätet, meddelar Europol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.