Ryska nyhetsbyrån Interfax gick på aprilskämtet om att Frankrike säljer sina Mistralfartyg till EU istället för Ryssland. Ombord ska det finnas besättningsmän från alla 28 EU-länder. Foto: TT

Ryssar gick på aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

EU skaffar hangarfartyg och Helsingfors får ett inglasat surfarparadis. Världens alla skojare har fest när aprilskämten flödar i rubriker och sändningar.

Rejäla nypor salt anmodas som vanligt i det internationella nyhetssurfandet den 1 april. Ryska nyhetsbyrån Interfax blev dock alldeles för upphetsad av senaste nytt från Bryssel på onsdagsmorgonen och skickade snabbt ut ett il-telegram om att Frankrike beslutat sälja sina omdiskuterade helikopterhangarfartyg av Mistral-klassen till EU i stället för till Ryssland.

Enligt nyhetssajten EU Observer ska fartygen döpas om till Juncker och Mogherini – efter EU-kommissionens ordförande och hans utrikeschef. På Juncker ska finnas besättningsmän från alla 28 EU-länder, exempelvis brittiska kockar. Fartyget ska segla under EU-flagg, men av skatteskäl vara registrerat i Panama. Mogherini ska i sin tur verka runt den italienska ön Lampedusa.

– Hon ska försvara EU:s värderingar genom att upptäcka irreguljära migranter på väg till Europa och se till att de återvänder varifrån de kom, förklarar en källa för EU Observer, vars aprilskämt till sist blev uppenbart även för Interfax – dock först efter ett kontrollsamtal till EU-kommissionens pressansvariga.

Clarkson på cykel?

En annan Brysselbaserad nyhetssajt – Euractiv – avslöjar för sin del att de köpts upp av Rupert Murdoch och Silvio Berlusconi, som dessutom utlovar en dag av ”nätverkande” hemma hos honom på Sardinien för den som skickar in en jobbansökan redan den 1 april.

– Skicka med ett foto, hälsar Berlusconi.

På andra sidan Engelska kanalen kan The Guardian berätta att nysparkade tv-programledaren Jeremy Clarkson tänker göra bot och bättring genom att kampanja mot fossila bränslen. En allmän hastighetsgräns på 20 miles i timmen – 45 på motorvägarna – är ett av Clarksons mål enligt The Guardian, som också kan avslöja att förre ärkebiskopen Rowan Williams är en av BBC:s kandidater som ny programledare för motormagasinet Top Gear.

Helsingforsbad

I Danmark avslöjar Ekstra Bladet att drottning Margrethes make, prins Henrik, framöver ska få pryda 20-lapparna. I Finland demonstrerar Åbo Underrättelser ett världsunikt bubbelvin i låda. Dessutom skriver Hufvudstadsbladet om hur Tölöviken i Helsingfors ska bli ett bad- och surfparadis året om, under ett glastak som är näst intill osynligt.

– Det är möjligt med den nya nanotekniken, säger professor Pehr Verss vid Tekniska högskolan till tidningens skojande skribent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.