Foto: TT

Jurist: ”Trump har totalt gått över gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump attackerar via Twitter varuhuskedjan Nordstrom för att den slutar sälja hans dotters klädkollektion, och meddelandet retweetades även från presidentämbetets officiella Twitterkonto.

En juridisk expert anser att Trump har ”totalt gått över gränsen”.

– Om han var någon annan statsanställd skulle det här vara olagligt, säger Larry Noble, chefsjurist vid Campaign Legal Center, en organisation för valjurister till CNN.

Nordstrom har cirka 350 varuhus i USA och Kanada. I förra veckan klargjorde kedjan att Ivanka Trumps kollektion av kläder, accessoarer och skor ska tas ur utbudet eftersom det har sålt så dåligt.

USA-val 2016

”Så orättvist”

Donald Trump använder sitt personliga Twitterkonto för attacken:

Läs mer: Trump twittrade till fel Ivanka

”Min dotter Ivanka har blivit så orättvist behandlad av @Nordstrom. Hon är en fantastiskt person – stöder mig alltid till att göra det rätta. Hemskt!”

Meddelandet retweetades sedan från presidentämbetets officiella konto, @POTUS.

Ivanka Trump, liksom hennes far, har distanserat sig från affärsverksamheten.

”Har all rätt”

Noble anser att Trump ”totalt gått över gränsen”. Det finns visserligen undantag i lagen för presidenten när det gäller intressekonflikter, men för andra inom administrationen hade agerandet varit olaglig.

–Han borde inte främja sin dotters kollektion, han borde inte attackera ett företag som har affärer med hans dotter och det visar bara den massiva mängd problem vi har med hans affärsföretag och hans familjs affärsföretag.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kallar Trumps agerande för ”olämpligt”.

Men Sean Spicer, Trumps pressekreterare, säger att Nordstrom vill distansera sig från presidenten, och ser en ”direkt attack” mot Ivanka och Donald Trump.

– Han har all rätt att stå upp för sin familj och applåderas dess företagsaktiviteter, deras framgångar, säger Spicer enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet