Foto: Karolina Schützer/SVT

Terrormisstänkte svensken omhäktad

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige svensk-libanesen kommer att vara häktad över helgen. På måndag fattar rätten beslut om häktningen kommer att fortsätta ytterligare, uppger domstolen i Limassol för TT.

Strax efter nio-tiden inleddes häktningsförhandlingar mot den 24-årige svensk-libanesiske mannen.

SVT:s utsände på Cypern rapporterade att mannen anlände i en omarkerad personbil. Därefter fördes han in i domstolsbyggnaden, där häktningsförhandlingar skulle hållas på fredagen.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

-Han kom till framsidan av byggnaden i bil och fördes upp på övervåningen. Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar, säger Karolina Schützer på plats i Limassol.

Täckte sitt ansikte

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i det lilla landet, och oro har spridit sig bland befolkningen, samtidigt som olika medier försöker få klarhet i en rad frågetecken kring händelsen.

-När mannen kom fram till byggnaden noterade han att det fanns flera medier här. Innan han klev ur bilen täckte han över sitt ansikte med sin t-shirt, säger Karolina Schützer.

Misstänks för terrorplaner

Polisen misstänker att svensken kartlade platser där israeliska turister vistades. Bland annat har kartor hittats tillsammans med anteckningar på bussar och flygplan med många israeliska turister.

-Han har gjort vissa medgivanden. Jag vet inte vilken betydelse det har, men han har lämnat in en skriftlig redogörelse på några sidor. Han berättade i alla fall för mig att han vill tala sanning, sade mannens advokat till SVT tidigare.

Svenskens koppling till någon terrororganisation har hittills varit oklar, tidigare har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gått ut och anklagat libanesiska Hizbollah för terrorplanerna. 24-åringens advokat bringar inte heller någon större klarhet i omständigheterna.

-Han har inte sagt att han är med i någon terrororganisation, som Hizbollah. Han har bara sagt att han fått en liten summa pengar av någon – ingen terrorist eller terrororganisation – för att genomföra tjänsterna, säger advokaten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

Mer i ämnet