Hårt polisbevakade anti-muslimska demonstrationer i Dresden ikväll – trots den tyske justitieministerns uppmaning att ställa in av respekt för terroroffren i Frankrike. Foto: TT.

Justitieministern: ”Motbjudande demonstration”

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt polisbevakade anti-islamiska demonstrationen i tyska Dresden genomfördes ikväll, trots tyske justitieministerns uppmaning till arrangörerna att ställa in – av respekt för terroroffren i Frankrike.

– Det är helt enkelt motbjudande att organisationen Pegida vill hedra offer som de så sent som förra veckan anklagade för att vara ”ljugande journalister”, säger den tyske justitieministern Heiko Maas till den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Den anti-islamiska gruppen Pegida, ”Patriotiska Européer mot islamiseringen av väst” har varje vecka  anordnat anti-muslimska demonstrationer i tyska Dresden. Gruppen anklagar ofta medier för att ljuga om både immigration och andra politiska frågor.

Uppmanades bära svarta band

Men trots att gruppen så sent som förra veckan kom med den typen av beskyllningar mot Charlie Hebdo, så har arrangörerna av kvällens demonstration uppmanat deltagarna att bära svarta band, för att hedra de offren efter tre dagars terrordåd som startade med en attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris den 7 januari.

– De bör i stället ställa in demonstrationen av respekt för offren i Frankrike, säger justitieminister Heiko Maas till den tyska tidningen.

Svt:s reporter Anna-Maja Persson befinner sig på plats vid demonstrationen i Dresden, som hittills varit lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.