Frankrike: Stödparti överger Fillon

Uppdaterad
Publicerad

Det franska mitten-högerpartiet UDI väntas överge sitt stöd till den konservative presidentkandidaten Francois Fillon. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters väntas beskedet tillkännages senare idag.

Fillons kandidatur har kantats av bakslag och skandaler i kölvattnet av avslöjandet att han betalat ut lön till sin fru, trots att hon inte utfört något arbete.  

I dag kom också beskedet att den tidigare presidentaspiranten Alain Juppé kan tänka sig att träda fram om François Fillon beslutar sig för att dra sig ur valrörelsen, enligt en medarbetare till Juppé. 

Presidentval i Frankrike 2017

Den 71-årige borgmästaren i Bordeaux kommer inte att tacka nej ”om alla villkor är uppfyllda” och Fillon själv fattar beslutet att dra tillbaka sin kandidatur, enligt den icke namngivna källan. 

Juppé tillhör liksom Fillon högerpartiet Republikanerna, men anses stå närmare mitten i partiet. Han fick se sig besegrad i det konservativa primärvalet i november i fjol, då Fillon fick nästan 70 procent av rösterna. 

Franska presidentvalets första valomgång äger rum den 23 april. Om ingen av kandidaterna får fler än hälften av rösterna hålls en andra valomgång den 7 maj. 

Fillons talesperson hoppar av 

Under fredagen blev det känt att François Fillons talesperson Thierry Solère hoppar av sitt uppdrag, det meddelade han på Twitter. SVT publicerade felaktigt uppgifter om att Fillon skulle ha dragit sig ur valrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet