Foto: TT

Fängslad ukrainsk pilot fri

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko har benådats och har flugits till Kiev, bekräftar president Petro Porosjenko.

Frisläppandet är en del av en fångutväxling där två ryska soldater som gripits i östra Ukraina fått återvända till Ryssland.

Ukrainas president Petro Porosjenko väntades under dagen anlända till den ryska staden Rostov för att närvara vid frigivningen av Nadezjda Savtjenko, uppger nyhetsbyrån Interfax. Hon skulle där utväxlas mot två ryska soldater som hålls fängslade i Kiev. Fångutväxlingen skulle ske på flygplatsen i Rostov, uppgav flera källor till Interfax.

Enligt uppgift flögs hon sedan med presidentens plan till Ukrainas huvudstad Kiev.

Ska göra uttalande

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt, men Ukrainas president Petro Porosjenko ska klockan 14.15 (svensk tid) göra ett uttalande, meddelar hans presstjänst.

Den 34-åriga Savtjenko dömdes för en månad sedan av en rysk domstol till 22 års fängelse efter att ha förklarats skyldig till mord på två ryska journalister. Savtjenko ska ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilket ledde till de två journalisternas död.

Nekar skuld

Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna. Rättegången har beskrivits som politisk motiverad och såväl västländer som människorättsgrupper har krävt att hon ska friges.

I utbyte ska Ryssland få tillbaka två soldater som tillfångatogs under strider i östra Ukraina i fjol och som dömts till 14 års fängelse av en domstol i Kiev för inblandning i terroraktivitet.

Moskva, som hävdar att inga ryska soldater finns i Ukraina, har sagt att militärerna var frivilliga och inte i aktiv tjänst vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.