Den hårdföra Trump-kritikern Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, pekas av källor ut som den person som Hillary Clinton vill ha med sig som Demokraternas vice presidentkandidat inför valet i USA den 8 november. Foto: TT

Källor: Hon blir Clintons kandidat som vice president

Uppdaterad
Publicerad

Senatorn Elizabeth Warren pekas nu ut som Demokraternas kandidat till posten som vice president i USA. Huvudpersonen själv säger sig inte ha ställt upp, men enligt källor till Reuters har Warren heller inte helt förkastat idén.

Hon beskrivs som en av de tyngre rösterna inom den mer progressiva falangen av Demokraterna, den 66-åriga Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren. Det kan bli hon som kommer att stå bredvid Hillary Clinton vid presidentvalet i USA den 8 november.

Uppgifterna kommer från källor som jobbar nära senatorn, och gör gällande att ett offentliggörande av Warren som Demokraternas vice presidentkandidat kan komma från Clinton inom några veckor.

USA-val 2016

Intensiv kontakt med Clintons team

Hennes rådgivare ska den senaste tiden haft en allt mer intensiv kontakt med Hillary Clintons kampanjteam. Enligt Reuters källor ska huvudfokuset för Elizabeth Warren nu främst handla om två saker; hur Demokraterna ska ta sig an Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och frågan om frågan om jämställdhet i USA.

Efter primärvalen i sex delstater, natten till onsdag, utropade sig Hillary Clinton som segrare och allt pekar nu mot att det blir hon som blir Demokraternas kandidat. Detta trots att Bernie Sanders ännu inte gett upp.

Elizabeth Warren har under hela primärvalssäsongen i USA stått neutral inför de två huvudaspiranterna i hennes parti. Reuters konstaterar att om hon skulle ställa sig bredvid Clinton i presidentvalet, de så kallade ”general elections”, så skulle det innebära en stark progressiv röst som skulle kunna jobba för att få folk som egentligen vill se Sanders som kandidat att rösta på Clinton.

Svingar mot Trump på twitter

Vad som är helt säkert är att man kan räkna med att Warren fortsätter gå hårt åt Donald Trump, något som hon redan fäst stor vikt vid. På twitter har hon kallat den republikanske presidentkandidaten för rasist, sexist och främlingsfientlig.

I denna verbala anti Trump-kampanj verkar Warren och Clinton stå på samma sida sedan en lång tid tillbaka. Likt Hillary Clinton skräder den hårdhudade Wall street-kritiska senatorn inte orden när hon beskriver Donald Trump:

– Jag kommer att kämpa för mitt liv för att försäkra att Donald Trumps giftiga gryta av hat och osäkerhet aldrig når Vita huset, skrev hon på twitter tidigare i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet