Foto: TT

Källor: Trumps medarbetare i löpande kontakt med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps medarbetare hade löpande kontakter med ryska tjänstemän under valkampanjen. Det uppger källor inom amerikanska rättsväsendet och underrättelsetjänsten. Syftet med kontakterna är oklart – men det finns farhågor om att det kan ha varit för att samordna skadlig information om Hillary Clinton.

På tisdagen avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn sedan han erkänt att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence. Han ska ha diskuterat möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner med Rysslands USA-ambassadör innan han fick jobbet i Vita huset.

Nu uppger källor inom det amerikanska rättsväsendet och underrättelsetjänsten att han inte är den enda inom Trumpadministrationen som har haft kontakter med ryska myndigheter under valkampanjen. I själva verket ska högt uppsatta rådgivare ha haft upprepade kontakter med ryssar kända av USA:s underrättelsetjänst, bland namnen återfinns Trumps förre kampanjchef Paul Manafort och dåvarande rådgivaren Michael Flynn, rapporterar CNN.

USA-val 2016

Regeringen inblandad

Samtalslistor och avlyssnade telefonsamtalsamtal visar omfattningen av kontakterna, som inte var begränsade till kampanjmedarbetarna utan även omfattade andra medarbetare till Trump. Från ryskt håll var medlemmar i regeringen inblandade, uppger fyra nuvarande eller före detta amerikanska tjänstemän till New York Times.

Både Trump själv och förre presidenten Barack Obama ska ha informerats om kontakterna.

”Särskild tillgång till Trump”

Underrättelsetjänsten snappade upp kommunikationen genom rutinmässig insamling av uppgifter från ryska tjänstemän och andra ryska medborgare. Det uppges inte vara ovanligt för kampanjmedarbetare att ha kontakter med representanter för utländska regeringar, men intensiteten av kontakterna i början av sommaren och det faktum att medarbetarna stod så pass nära Trump reste varningsflagg.

Något som ytterligare spädde på oron var att ryska tjänstemän, både före och efter valet, diskuterade att de hade särskild tillgång till Trump, uppger två källor inom rättsväsendet – som dock påpekar att ryssarna kan ha överdrivit saken.

Osäkra på syftet

FBI:s och CIA:s utredare är osäkra på vad syftet med kontakterna var. Det finns farhågor om att Trumps medarbetare kan ha försökt samordna när man skulle släppa skadlig information om Trumps rival, den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton.

– Om det var så skulle det trappa upp saker, säger en tjänsteman som informerats om utredningen till CNN.

Enligt källorna finns det dock inga bevis för att ryssarna ska ha samarbetat med kampanjmedarbetarna för att påverka valet, skriver New York Times.

Förnekade ryska kontakter

Två dagar efter USA-valet sade Rysslands vice utrikesminister Sergej A. Ryabkov att det hade förekommit kontakter mellan ryska tjänstemän och Trumps team före valet.

– Självklart känner vi de flesta personerna i hans sällskap, sade han till den ryska nyhetsbyrån Interfax enligt New York Times.

Uppgifterna förnekades då av Trumps övergångsteam. Inte heller nu vill hans medarbetare kännas vid uppgifterna.

”Inget minne”

Förre kampanjchefen Paul Manafort förnekar att han ha haft kontakter med ryssar kända av underrättelsetjänsten.

– Det är hundra procent osanning, i alla fall när det gäller mig. Jag kan inte tro att de inkluderar mig i något sådant. Jag har inte varit inblandad i några av de här aktiviteterna, säger han till CNN och fortsätter:

– Jag har inget minne av att jag har pratat med några ryska tjänstemän, någonsin. Absolut inte under den tiden vi talar om.

Trumps pressekreterare Sean Spicer hävdar att ingen inom valkampanjen haft kontakter med ryska tjänstemän före valet.

– Det finns inget som får mig att dra slutsatsen att något har förändrats med tanke på den tidsperioden, säger han till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet