Anders Kompass jobbade tidigare för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Foto: TT

Källor: Utredning friar FN-svensken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske FN-anställde Anders Kompass stängdes av från jobbet sedan han slagit larm om FN-soldaters sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Snart presenteras utredningen som väntas slå fast att svensken inte gjort något fel, enligt källor till DN.

En oberoende FN-utredning som läggs fram i december kommer fram till att Anders Kompass  inte begick några allvarliga fel, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till flera icke namngivna källor.

Enligt källorna handlade FN-svensken inom gängse rutiner när han informerade franska åklagare om misstankarna. Det hela handlar om den rapport som Anders Kompass, högt uppsatt chef för FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève, fått ta del av rörande situationen på ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Lämnade över rapport

I rapporten beskrevs hur flera barn våldtagits och tvingats till sex av FN-soldater som jobbar i fredsbevarande syfte på plats. Efter att svenske Anders Kompass lämnat över rapporten till den franska delegationen i Genève dröjde det inte länge innan franska åklagare inledde en utredning.

I våras kom beskedet att Kompass stängs av från sin tjänst och uppmanades att säga upp sig, detta för att ha läckt hemlig information till Frankrike. Många turer senare, i det som kallats en av de största skandalerna inom FN någonsin, väntas nu i december den oberoende FN-utredningen i ärendet att presenteras.

Ska ha ingått i hans arbete

Enligt DN:s källor slår utredningen fast att Anders Kompass, genom att informera Frankrike om rapporten, agerat enligt de rutiner som gäller. Källorna uppger att kommisionen anser att det rent av ingått i svenskens arbete att informera franska myndigheter om den rapport han fått ta del av.

Kompass själv har inte velat kommentera fallet innan utredningen mot honom är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet