Den nigerianska terroristgruppen Boko Haram i video från oktober 2014. Foto: TT

Kamerun fritog 900 ur Boko Haram-gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Kameruns armé har dödat ett 100-tal Boko Haram-anhängare och fritagit en stor gisslangrupp, enligt landets regering.

Den nigeriska jihadistgruppen är under press och tecken på försvagning finns.

– En speciell upprensningsaktion från den 26 till 28 november mot Boko Haram-krigare i gränsområdet mot Nigeria neutraliserade över 100 jihadister, sade Kameruns försvarsminister Joseph Beti Assomo i den statliga radion på onsdagen enligt AFP.

I operationen ska armésoldaterna ha befriat cirka 900 tillfångatagna personer och beslagtagit vapen, ammunition samt IS-flaggor. Boko Haram svor tidigare i år trohet till den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Många oklarheter

Exakt var räden skedde längs gränsen till den västliga grannen Nigeria framgick inte. Det var också oklart om några av de i fjol hundratals bortförda nigerianska skolflickorna ingår i den fritagna gruppen.

Ingen oberoende information bekräftar uppgifterna om aktionen i gränsområdet, dit medier inte har tillträde. Vissa säkerhetskällor kan dock via telefon bekräfta att insatser skett, men inte regeringens uppgifter om antalet dödade och befriade.

Självmordsbombningar under dagen

Tidigare meddelades att minst fyra civila vakter, som var tränade för att skydda staden Waza, dödats i två självmordsattacker i norra Kamerun. Detta enligt säkerhetskällor och den statliga radion. De två personerna som utlöste bomberna dog också.

Staden Waza ligger nära gränsen till Nigeria. I området har Boko Haram slagit till flera gånger på sistone.

Enligt FN:s flyktingorgan har gränsområdet mellan Nigeria, Tchad, Niger och Kamerun förvandlats till en krigszon.

Bättre insatser

Insatserna mot Boko Haram i länder som Kamerun, Niger och Nigeria har blivit större och bättre samordnade under året, enligt Hans Brun, forskare vid King's College i London med fokus på kontra-terrorism.

– Boko Haram är under viss press, men det är fortfarande en väldigt stark organisation. Det är en av de dödligaste och farligaste terrorgrupperna i världen just nu, säger han.

Den hårda kärnan av Boko Haram består enligt amerikanska underrättelsekällor av 4 000-5 000 man, men själva uppger rörelsen att det handlar om kanske tio gånger så många i Västafrika.

Terrordåden och attackerna som utförs av Boko Haram präglas, liksom när det gäller IS-dåden, av ett mer urskillningslöst våld än terrorgrupper som al-Shabab och al-Qaida, enligt Brun.

– Boko Haram är ju en del av IS kan man säga. De har till och med bytt namn till Islamiska statens provins i västra Afrika och är väldigt nära IS.

Henrik Angerbrandt, forskare på Nordiska Afrikainstitutet, ger en något annan bild.

Svagare IS-koppling

– Kopplingen till IS är så vitt jag kan bedöma inte speciellt stark i nuläget. Man ändrade namn i mars, när man börjat tappa territorium, men det har inte gett något genomslag och man ser ingen ökad kapacitet.

Trots att Boko Haram enligt Henrik Angerbrandt försvagats både organisatoriskt och militärt, räknar han med att jihadiströrelsen fortsätter sin bombkampanj, dåd som inte sällan utförs av kvinnor och främst riktas mot civila mål som marknader.

Bakgrund: Boko Haram

  • Sedan den radikala islamistgruppen Boko Haram tog upp vapen 2009 har över 17 000 människor dödats och mer än 2,6 miljoner tvingats på flykt.
  • Målet är att införa en islamisk stat.
  • Namnet Boko Haram betyder ungefär ”västerländsk utbildning är förbjuden” på språket hausa.
  • Rörelsen har tidigare kopplat greppet om de nordöstra delarna av Nigeria, och utfört flera dödliga attacker i Tchad, Kamerun och Niger. De fyra länderna har tillsammans med Benin satt ihop en styrka på 8 700 personer som ska bekämpa extremisterna.
  • Boko Haram förde bort 276 nigerianska skolflickor i april 2014, vilket uppmärksammades över hela världen. Flickorna är fortfarande borta.
  • Utöver kidnappningen av skolflickorna finns ytterligare 38 kända fall där kvinnor och flickor förts bort av Boko Haram och sedan tvingats till arbete och äktenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.