Tory-politikern Flick Drummond försöker värva röster i Portsmouth Foto: SVT

Jobb och invandring dominerar brittiska valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag går Storbritannien till val. Det är mycket jämt mellan de båda blocken. SVT Nyheter besöker Portsmouth, ett av 20 distrikt där det står och väger och där ses valutgången som extra intressant.

John Ferret kandiderar för oppositionella Labour i Portsmouth norra. Han trummar in budskapet att premiärminister David Camerons politik har gjort att 1.500 varvsjobb har försvunnit till Skottland.

– Skitsnack, svarar Flick Drummond som utmanar och hoppas kunna bärga en plats i parlamentet för de konservativa Tories. Drummon lägger till:

Valet i Storbritannien

– Vi har bara förlorat 100 jobb resten har vi återskapat.

Det är en solig vårdag när SVT Nyheter möter de båda kandidaterna som kampanjar en knapp vecka innan valet i olika delar av kuststaden Portsmouth i södra Storbritannien.

Oavsett vem som har rätt så är det just arbetslösheten som mest påverkar vardagen för britterna och det är frågor som sjukvård , jobb och skatter som de stora partierna har fokuserat sin valplattformar på.

Osäker valutgång

Aldrig förr har valutgången i ett brittiskt val varit så osäker som valet den 7 maj.

Sannolikt kommer Labour eller de konservativa bli de största partierna, men ingen av dem kommer att kunna regera utan stöd.

Men om det blir en koalitionsregering eller en minoritetsregering är i skrivandets stund oklart. Det enda man med sannolikhet kan säga är att den gamla politiska scenen då två stora partier dominerade och sällan utmanades om makten är borta.

I dag är det åtminstone sju partier som kan tänkas komma in i parlamentet.

Portsmouth ovisst

Flick Drummond ska försöka vinna ett av de 20 distrikt som det konservativa partiet har utnämnt som vågmästardistrikt och hon möter väjarna på gågatan inne i stan. Det är ingen tvekan om att det är den egna tryggheten som rankas som det viktigaste ämnet. Det som alla vill prata om.

– Vi har lovat en folkomröstning om EU, säger Flick till ett förbipasserande par, som undrar vad hon tycker. Hon lägger till att personligen tycker hon att Storbritannien ska vara kvar i EU, men hon får direkt mothugg.

– För många väljare är EU-medlemskapet ett rött skynke och det kopplas i folks medvetande ihop med att man släpper ifrån sig makt. Och så är det det där med invandringen och EU:s fria rörlighet, lägger hon till.

Invandringsfrågan dominerar

Många valdebatter hamnar i en diskussion om invandring. Det bekräftar Labours kandidat John Ferret och skyller delvis på de brittiska medierna som enligt honom köpt UK Independence Partys (Ukip) förenklade budskap om att Storbritannien är under belägring och att EU: fria rörlighet gjort att östeuropéer mer eller mindre har tagit över landet.

Oavsett hur stor makt Ukip till slut kommer att få har de sett till att mer eller mindre alla partier pratar invandring och medlemskap i EU. Även om de bara kommer att komma in i parlamentet med tre-fyra parlamentariker kommer de att påverka agendan, avslutar Flick Drummond innan hon ger sig iväg till nästa kampanjstopp i solen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet