• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

I oktober 2014 skulle förrådet i Winnipeg öppnas för att kvinnan som hyrde det inte betalat för sig, då hittades kvarlevorna från sex spädbarn. Foto: Reuters /Lyle Stafford /TT

Kvinna i Kanada dömd – förvarade döda spädbarn i förråd

Uppdaterad
Publicerad

En kanadensisk kvinna har dömts för att med avsikt ha gömt kvarlevorna av sex spädbarn i ett skåp i ett förråd. 42-åringen från Winnipeg vägrade DNA-test, men polisen kunde med fullmakt DNA-testa ett föremål från hennes hem. Det visade sig då att hon hade fött alla sex barnen.

Kvinnan åtalades inte för mord. Kvarlevorna av barnen var i dåligt skick gick dödsorsaker inte att bedöma. Det hon alltså nu dömts skyldig för handlar om att hon med avsikt har gömt rester av döda spädbarnskroppar.

Det hela rullades upp efter att kvinnan gripits i oktober 2014. Polisen hade då bestämt sig för att agera efter att kvinnan inte betalat hyra för ett förråd hon hyrt hos en firma i Winnipeg.

Skulle auktionera ut förrådsinnehållet

Ingen hyra, inget förråd, hade företaget resonerat och personalen förberedde en auktion av det som fanns där inne. När förrådet väl öppnades hittades soppåsar och behållare, i vilka kvarlevorna förvarats.

Detta blev starten för den omfattande utredning som haft till uppgift att ta reda på vad som egentligen låg bakom det faktum att man hittat kvarlevor från spädbarn i förrådet. Helt klart är att det rör sig om kvarlevor från totalt sex spädbarn, samtliga bedöms ha befunnit sig i mellan 34:e och 42:e graviditetsveckan, rapporterar CBCNews.

Medicinska experter, som vittnat under rättegången, har nu slagit fast att man hittat DNA som kopplar den 42-åriga kvinnan och hennes make till de sex spädbarnen. Experterna har också kunnat konstatera att spädbarnen troligtvis fötts och varit vid liv, detta har man dock inte med säkerhet kunnat säga på grund av kvarlevornas dåliga skick.

Det har således inte heller kunnat gå att säga hur något av de sex spädbarnen dött, rapporterar flera kanadensiska medier.

Dolde lukt med rengöringsmedel

Åklagaren sade i sin slutplädering på måndagen att det funnits cement och rengöringsmedel i vissa av behållarna, vilket använts för att ”dölja lukten av resterna så att anställda på företaget inte skulle fatta misstankar”.

Kvinnan framförde genom sin advokat att hon tagit spädbarnen till förrådet för att rädda dem, oklart dock från vad.

I och med den fällande domen riskerar nu den 42-åriga upp till två års fängelse för vart och ett av de sex spädbarnen.

– Hon är inte nöjd med resultatet (domen), men hon är nöjd med att det här nu når ett slut, säger 42-åringens advokat Greg Brodsky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.