Kanadensisk skogsbrand växer explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga skogsbrand som har drivit nära 100.000 människor på flykt i västra Kanada växte under torsdagen till sig kraftigt, till mer än tio gånger sin storlek från onsdagen. Flera orter evakueras nu när branden hotar sluka fler byggnader i området.

Samtliga 88.000 invånare i staden Fort McMurray, i provinsen Alberta i västra Kanada, har i veckan tvingats fly från sina hem sedan en enorm skogsbrand utbrutit nära staden. Flera av stadens kvarter uppges redan ha brunnit ner till grunden i brandens spår.

Fortfarande utom kontroll

Brandmän från flera håll i Kanada kämpar med att rädda de områden som går, men har ännu inte lyckats få branden under kontroll. Tusentals hem och affärer har totalförstörts i eldsvådan, rapporterar Reuters.

Skogsbranden i Kanada

Inga dödsfall har ännu inte rapporterats i brandens spår, men minst en person omkom i en trafikolycka under evakueringen.

Växte till tio gånger sin storlek

Branden utbröt redan i söndags och har till följd av den rådande väderleken, med snustorr växtlighet, låg luftfuktighet och varma, kraftiga vindar bara växt till sig.

Under torsdagen ökade eldsvådans omfattning explosionsartat, från 75 till omkring 850 kvadratkilometer. Det motsvarar ett område ungefär lika stort som två tredjedelar av Öland. Den rekordstora svenska skogsbranden i Västmanland 2014 drabbade som jämförelse ett område på cirka 150 kvadratkilometer.

Tvingas fly flera gånger

Elden har dessutom tidvis blockerat bilvägarna söderut, mot större städer, och därför tvingat flyende invånare att ta sig norrut, mot mindre orter och de stora oljeutvinningsanläggningar som kantar området.

Många har dessutom tvingats fly i flera omgångar, då elden har växt till sig och hotat de ursprungliga evakueringsplatserna.

Kirby Abo och hans familj fick exempelvis tillsammans med många andra fly från sitt första skyddsläger, strax söder om Fort McMurray, till orten Lac La Biche, 30 mil bort från staden.

Lac La Biche har öppnat upp flera lokaler som tillfälliga boenden åt de flyende, och gjort om gympasalen i stadens gymnasium till en insamlingsplats för kläder och andra förnödenheter.

Kommer att dröja innan boende kan återvända

Abo är rädd att det liv familjen lämnade bakom sig kanske inte kommer att finnas kvar när de tillåts återvända hem. Utöver sitt hem tänker han också på sitt jobb och sin arbetsplats, en återvinningscentral i Fort McMurray.

– Jag tror att det kommer vara en spökstad ett ganska långt tag framöver, säger Kirby Abo till Reuters.

Albertas politiska ledare, Rachel Notley, ger samma bild. De evakuerade invånarna kommer troligen inte att återse sina hem på länge.

– Tyvärr vet vi att det inte kommer att handal om några dagar, säger hon.

”Helvetet på jorden”

Väderleken ser samtidigt nu ut att vara på väg att bli lite gynnsammare för brandbekämpningen. Kyligare temperaturer och chans till regn väntas de kommande dagarna.

Myndigheter och oljeföretagen har det senaste dygnet också gemensamt sett till att börja flyga ut evakuerade invånare från oljelägren till storstäderna Calgary och Edmonton längre söderut i provinsen.

– Det människor i regionen har genomgått de senaste dagarna är bokstavligen helvetet på jorden, sa Rona Ambrose, ledare för den konservativa oppositionen i Kanada och själv ursprungligen från Alberta, i ett tal inför landets parlament i huvudstaden Ottawa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet