Islamisten Ubaydullah Hussain i samband med ett tidigare rättsfall i Norge 2014 – till höger åklagare Frederik G. Ranke. Foto: TT

Kände islamisten mötte rätten i Oslo – nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Ubaydullah Hussain har inte ägnat sig åt någon terrorrekrytering eller finansiering av IS, det hävdade hans advokat när det unika rättsfallet som togs upp i Oslo tingsrätt i dag. Rättegången är den första i Norden mot en person misstänkt för att rekrytera stridande till IS – ett brott som kan ge sex års fängelse.

Under den första dagen i rätten kom mycket att handla om vad som egentligen hände inför den incident som utspelade sig på Landvetter flygplats, utanför Göteborg, i juni 2015.

Det var då som polisen kunde gripa en nu 19-årig norrman som åklagare Frederik G. Ranke menar var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Så var det inte alls, menar mannen själv. Hela syftet med resan var, enligt 19-åringen, att åka till Syrien för att hjälpa lokalbefolkningen.

Välansat skägg och rutig skjorta

Helt klart är att tonåringen kördes till Landvetter i bil. Åklagare Ranke har tidigare valt att kalla chauffören vid tillfället för Mister X, rapporterar Aftenposten. I rätten i dag lade han ut texten om denne chaufför.

– Mister X var Ubaydullah Hussain, sade Ranke.

Det var med välansat skägg och iförd rutig skjorta som Ubaydullah Hussain, 31, anlände till Oslo tingsrätt under förmiddagen. Åtalet mot den norska islamistgruppen Profetens Ummahs förre ledare är helt unikt i sitt slag – aldrig tidigare har en person i Norden åtalats för rekrytering åt terrororganisationen Islamiska staten.

Hussain står åtalad för att ha rekryterat minst två personer till terrororganisationen IS. Dels en ung man som ska ha dött i strid i Syrien efter två år som IS-krigare, dels den unge konvertit som nu står åtalad för att ha försökt ansluta sig till terrororganisationen.

Log flera gånger och nickade

När anklagelserna lästes upp i rätten i dag nickade och log Hussain flera gånger, enligt NRK. Åklagaren menar att radikaliseringsprocessen och rekryteringen av 19-åringen gick väldigt fort.

– De pratade på telefon den 8 mars, och möttes dagen efter. Den åtalade hade då inte fyllt 18 år. Det ser ut som att han på rekordtid blev en del av Profetens Ummah-miljön, säger Frederik G. Ranke till NRK.

De tre månaderna som följde ledde fram till att den nu 19-årige mannen den 8 juni stod redo att resa till Syrien.

Hussain nekar till brott. Han säger sig inte ha varit delaktig i rekrytering till eller finansiering av IS. Vad gäller beskrivningen av själva händelsen på Landvetter förra sommaren har Ubaydullah Hussains försvarare John Christian Elden inga invändningar.

Men att bara köra någon till en flygplats, och eventuellt bidra till rekrytering, är inte olagligt menar Elden. Försvararen menar att Hussain inte har anslutit sig till IS, han tycker dock att förundersökningsarbetet byggt på att man redan bestämt sig för att den välkände islamisten är skyldig.

– När åklagarmyndigheten har byggt upp förundersökningen har de börjat med att säga att ”Ubaydullah Hussain är stor, stygg och elak”, säger hans försvarare John Christian Elden till NRK.

Gillar IS och drömmer om sharialagar

31-åringen har samtidigt inte gjort någon hemlighet av hur han ställer sig till jihadism i allmänhet, och IS i synnerhet. I en intervju med Sveriges Radio Ekot för två år sedan uttryckte Ubaydullah Hussain sitt stöd för terrorgruppen IS, han förklarade då även att en värld som domineras av en värld styrd av sharialagar.

Att i Norge ägna sig åt rekrytering åt en terrorklassad organisation kan ge upp till sex års fängelse. Den omfattande rättegången mot Ubaydullah Hussain och den 19-årige mannen väntas hålla på fram till 16 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.