Fotografen Niclas Berglund med reporter Stefan Åsberg. Foto: SVT

”Känner sig som en svikare när man åker hem”

Publicerad

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund har precis kommit hem från det katastrofdrabbade Nepal där de har fått se jordbävningens konsekvenser på nära håll. – Man känner sig som en svikare när man åker hem, säger Stefan Åsberg.

En vecka har gått sedan jordbävningen i Nepal. Arbetet med att bygga upp landet har knappt börjat och det kommer antagligen att ta flera år innan landet är sig likt. Dåliga vägar är en av anledningarna till varför det massiva uppbyggningsarbetet nästan känns omöjligt.

– Det finns mycket mat och förnödenheter på flygplatsen i Katmandu, men det kommer inte ut. På sikt måste landet få hjälp utifrån att bygga upp infrastruktur och vägar. Jag tror att det är i den änden man måste börja, säger Stefan Åsberg.

Jordbävning i Nepal

Första resan till katastrofdrabbat land

För fotografen Niclas Berglund som gjorde sin första resa till ett katastrofdrabbat land var besöket till kremeringsplatsen i huvudstaden Katmandu det som lämnade störst intryck under veckan.

– De brände lik på bål där helt enkelt, på löpande band. Det var en otrolig sorg på den platsen och de anhöriga hann inte riktigt ta farväl av sina nära och kära. Det är svårt att förbereda sig för de här situationerna, säger han.

Att landet är bergigt och vägarna dåliga fördröjer inte bara uppbyggnadsarbetet efter jordbävningen utan utgör även en daglig utmaning för de byinvånare – oftast kvinnorna – som måste gå långt för att hämta dricksvatten till sina familjer. En av dessa tusentals byar, Thali, drabbades hårt av jordbävningen. När SVT:s team kom dit efter en två timmar lång och svår vandring i bergen hade inga andra utomstående varit där ännu.

– De hade nog hoppats att vi skulle kommit med tält eller läkemedel. Men det jobbiga i sådana situationer är att vi som team ofta inte har någon hjälp med oss. Man kan ge pengar i vissa sammanhang, men de är inte i behov av några pengar för de kan inte köpa något ändå, säger Stefan Åsberg.

Stor kontrast till Sverige

För Stefan Åsberg och Niclas Berglund kändes det som en stor kontrast att komma tillbaka till Sverige efter en sån här resa. Särskilt med tanke på att de just lämnat en plats där situationen för många fortfarande är allvarlig.

– Man känner sig som en svikare. Maten och läkemedlen måste fram till människorna i landet och just då lämnar vi. Det känns jättetråkigt egentligen. Jag kan bara hoppas på att få åka tillbaka. Och att folk skänker pengar, för det här kommer ta lång tid, säger Stefan Åsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet