Polismän i Baltimore står på vakt, efter att hundratals affärer plundrats, byggnader satts i brand och minst 15 polismän i Baltimore skadats. Foto: TT

Nationalgardet sätts in för att stävja kaoset i Baltimore

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit två ansträngda veckor efter att Freddie Gray dödades – och i måndags kulminerade kaoset. Undantagstillstånd råder och det kommer rapporter om flera nedbrända byggnader och räddningstjänst som attackerats när de försökt släcka bränder.

Nu sätts nationalgardet in.

Kravaller har återigen utbrutit i staden Baltimore i östra USA efter begravningen av en man som dog i polisförvar. Baltimore Sun rapporterar nu om nattens tragiska siffror: 202 gripanden, 144 nedbrända bilar och 15 byggnader satta i brand. Stadens borgmästare har förutom undantagstillstånd även utlyst utgångsförbud. Skolorna i staden hålls stängda och elever samlas på ”säkra” platser .

Stenkastning mot polis

Under natten uppges 15 polismän ha skadats, sex av dem allvarligt, efter att ha träffats av haglande flaskor, stenar och tegelstenar från en uppretad mobb. Trötta brandmän har haft polisbevakning för att inte attackeras av de mobbar av arga, unga män som härjar i staden. Det är oklart hur många demonstranter som skadats.

Ilska över misstänkt polisvåld

Oroligheterna i staden fick nytt liv i och med begravningen av Freddie Gray, 25, som dog i polisens häkte. Han dog för lite mer än en vecka sedan i sviterna av en ryggskada, som han fick efter att ha gripits. Sex poliser, som var inblandade i händelsen, har stängts av från sitt jobb.

Gray var svart och händelsen kopplas till rasism inom poliskåren. En film som cirkulerat på nätet påstås visa hur gripandet av honom gick till.

Nedbränt ålderdomshem

Sveriges Radios korrespondent Ingrid Arenander rapporterade imorse om ett nedbränt apotek, som staden länge kämpat för att få dit. Även ett nybyggt ålderdomshem har totalförstörts.

– Brist på investeringar, orättvisor, brist på utbildning och möjligheter, arbetslöshet har orsakat så mycket frustration. Alla borde engagera sig. De unga behöver vår hjälp och de behöver hopp, sade baptistpastorn Donté Hickman till CNN som en förklaring till vad som händer just nu i staden.

Två skjutna

Under nattens oroligheter har även två personer skjutits i benen, i två separata incidenter under natten. En kvinna ska ha skjutits på Fulton avenue där de värsta upploppen och plundringen skett, skriver New York Post.

Kritik mot sent agerande

Nationalgardet på över hundra man är igång och arbetar i området sedan tisdag morgon och har posterats runtom i staden. Under en presskonferens på måndagskvällen uppmanade myndigheterna till lugn, men fick samtidigt motta kritik för att man inte utlyst undantagstillstånd tidigare.

Enligt Baltimore Sun har stadens invånare börjat rensa upp efter nattens kaos, och bärgningsbilar flyttar på de uppbrända bilarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.