Skadade människor evakueras fortfarande från drabbade områden efter jordbävningen i Nepal. Foto: TT

Kaotiska scener på sjukhuset i Kathmandu

Uppdaterad
Publicerad

Behoven av att rädda liv är enorma i Nepal.

Samtidigt sitter utländsk räddningspersonal fast och kan inte landa i huvudstaden Katmandu.

– Flygplatsen är liten vilket skapar logistiska problem. Nu ser det ut som att vi får lasta av sakerna och återvända hem. Vi gjorde vårt bästa och vi var redo att hjälpa, säger en besviken Marko Rostedt, ledare för en grupp med 29 finländare och två hundar som var redo att lyfta men blev kvar i Kuopio på måndagen.

Dödstalen efter den förödande jordbävningen i Nepal fortsätter att stiga. Under tisdagsmorgonen fanns över 4.400 inrapporterade dödsfall i Nepal, Indien och Kina, de allra flesta i Nepal.  Nästan 8.000 har rapporterats skadade. Fortfarande finns inga siffror över saknade.

Patienter strömmar fortfarande in till sjukhusen i Nepal, två dagar efter jordskalvet. Stina Petersson gör sin sjuksköterskepraktik på landets största sjukhus i Kathmandu, där patienter som kommer in delas upp i grön, gul eller röd kategori, beroende på hur skadade de är.

Jordbävning i Nepal

– Jag har aldrig upplevt en sån situation. Det är totalt kaos och de har evakuerat ut alla patienter, säger Stina Petersson och fortsätter:

– Det jag har sett mest är frakturer, öppna frakturer i båda benen och armar och mycket skallskador, väldigt mycket skallskador.

Sannolikt dör nu människor under kollapsade byggnader efter helgens jordbävningar. Patienter evakueras fortfarande, två dagar efter skalvet, med helikoptrar, ambulanser och bussar och förs till sjukhusen. Många är svaga, gamla och barn.

”Vi måste vara sparsamma med material”

Stina Petersson jobbar på en ”gul avdelning”, där skadorna är allvarliga, men inte livshotande.

– Men man kan ana att vissa kommer det inte gå så bra för. Det är ändå stora trauman.

Finns inte sängar för alla

Patienterna vårdas på sjukhusets bottenvåning, utomhus eller i tillfälliga tält. Det finns inte madrasser och sängar till alla.

– De kommer bara inrullande på bårar med öppna frakturer och får placeras där det finns en yta för dem att vara på, säger Stina Petersson.

Den röda zonen där patienter med livshotande skador vårdas är den mest kaotiska och kräver mest personal.

– En del har blivit skiljda från sin familj och är jätteledsna. Barn gråter efter sin mamma och man vet inte om mamman får vård någon annanstans eller ens finns.

Frivilligorganisationer har kommit fram

Frivilligorganisationer har börjat anlända till de drabbade platserna och många frivilliga volontärarbetare och flera ambassader hjälper till.

Under måndagen har volontärer gått runt på sjukhuset och tagit telefonnummer från patienter för att kunna kontakta deras familjer och på gatorna jobbar arbetslag som med hjälp av hundar fortfarande letar efter överlevande i rasmassorna.

Liten flygplats orsakar probelm

Det är än så länge ingen brist på mediciner och det går att få tag på utrustning på apoteken. Det har också kommit hjälpsändningar till platsen från Indien.

– Som det ser ut nu i min zon finns det tillräckligt med material, men vi hör hela tiden att vi måste vara sparsamma, säger Stina Petersson.

Ett problem med hjälpsändningarna är att flygplatsen i Katmandu är liten, samtidigt som det  liksom vid tidigare stora katastrofer, är många som vill komma och hjälpa.

Norrmän fast i Azerbajdzjan

En grupp med 34 norrmän och fem hundar som lämnade Norge på måndagsmorgonen sitter nu fast i Azerbajdzjans huvudstad Baku i väntan på landningstillstånd i Katmandu.

– Vi blir kvar här i alla fall till tisdag, säger kontaktpersonen Leif Gullstein.

Den svenska insatsens uppdrag förändrades på måndagen, från sök- och räddningsuppdrag med hundar till att bedöma hjälpbehoven. Gruppens storlek minskade från ett 60-tal personer till 43. Den gruppen väntas lyfta mot Nepal tidigt på tisdagsmorgonen.

Ett fraktflygplan lyfte från Örebro mot Nepal på måndagskvällen. Planet ska landa för tankning i Baku och har ännu inte fått landningstillstånd i Kathmandu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet