Ramaskri efter bilderna från Tjeckien, där flyktingar i alla åldrar tvingas av tåget och märks med nummer på armarna.

Kaotiskt vid Europas gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i länder som flyktingar passerar har börjat ta till en rad åtgärder för att effektivisera arbetet vid gränskontrollerna. I Tjeckien märks flyktingarna med siffror och i Italien funderar man på att återinföra gränskontroller.

I Tjeckien fick över 200 flyktingar kliva av ett tåg från Budapest till Tyskland tidig tisdag morgon efter order från polisen som sedan ska ha märkt flyktingarna med siffror på händerna.

Majoriteten av flyktingarna är från Syrien och skickades efter märkningen till flyktingförläggningar. Enligt den tjeckiska polisens talesperson, Katerina Rendlova, hålls flyktingarna kvar för att de inte har rätt dokument på sig.

Flyktingkrisen i Europa

”Vi följer lagen”

– Ingen av dem hade tillstånd att komma in i landet. Vi följer lagen, oavsett vad andra länder har gjort, säger hon till den tjeckiska nyhetsbyrån ČTK.

Enligt Rendlova är 61 av de 214 flyktingarna barn och 115 män. 196 är från Syrien, resten från Irak, Afghanistan och Bangladesh och Pakistan.

Det har fortfarande inte kommit någon tydlig förklaring till varför flyktingarna märkts med siffror, men polisen stod och väntade på gränsen med bussar som skulle ta flyktingarna till förläggningarna, skriver The Prague Post. Enligt Mährenregionens guvernör försöker man förbereda sig på ”en ökning av migrantvågen”.

Fördöms: ”Ofattbart”

Polisen i Österrike och Slovakien har låtit flyktingarna passera vidare till Tyskland.

Händelsen har fördömts på flera håll, bland annat skriver organisationen World Jewish Congress att det är ofattbart att detta sker endast 70 år efter att judar under Förintelsen märktes som boskap.

Flera judiska församlingar i Europa har öppnat centrum för att ta emot människor på flykt.

Premiärministrar träffas

Samtidigt ser antalet flyktingar vid Europas södra gränser inte ut att minska. Under natten korsade 2.000 människor den makedonsk-serbiska gränsen där man nu har börjat släppa förbi flyktingarna i grupper om ett par dussin för att hinna registrera alla.

Och i Italien funderar på att återinföra tillfälliga gränskontroller på Tysklands begäran för att ge bayerska myndigheter en chans att omorganisera sig.

På måndag nästa vecka träffas Tjeckiens, Slovakiens och Österrikes premiärministrar i Slovakiens huvudstad Bratislava för att diskutera flyktingkrisen. Slovakien har tidigare sagt att man bara kommer att ta emot kristna flyktingar från Syrien. Enligt inrikesministeriets talesperson, Ivan Netik, skulle muslimer inte känna sig hemma i Slovakien.

– Vi har inga moskéer i Slovakien så hur skulle muslimer kunna integreras om de inte gillar det här, sa han till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet