Foto: EBU

Tung kärlek stängde bro i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Bron Pont des Artes i Paris fick stängas i lördags då den riskerar att kollapsa. De ”kärlekslås” som många par låser fast vid bron blev till slut så många att räcket inte höll längre.

Varje år gästas Paris av tusentals par som besöker kärlekens huvudstad. Efter en promenad längs floden Seine är det många som sätter fast ett hänglås på bron Pont des Artes och kastar sedan nyckeln i Seine som en symbol för evig kärlek. Traditionen har blivit så populär att räcket på inte längre håller. I helgen rasade en del av det och nu befarar många att hela bron kan komma att kollapsa.

– Jag har i ett års tid varnat för det här, säger Jean Pierre Lecoq, borgmästare i  Paris sjätte arrondissement där bron ligger. Det är inte så att vi vill förstöra för Paris kärlekspar, men det här kan leda till allvarliga olyckor.

Fara för båttrafiken

De som är kritiska till traditionen vill att låsen tags bort helt. De anser att låsen framför allt är ett hot mot de båtar med boende och turister som färdas på Seine. Räcken längs hela Pont des Artes är nu bokstavligen täckta med hänglås och varje del av räcket väger över 200 kilo.

Traditionen med att sätta så kallade kärlekslås på broar i Paris inleddes 2008. Traditionen förekommer på en rad ställen i världen. I Stockholm till exempel sätter folk hänglås på Västerbron och på Djurgårdsbron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.