Foto: TT

”Kärnvapenhotet utvecklas ständigt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama vill att världens länder ska utbyta mer underrättelseinformation för att förhindra terroristattacker. De omkring 50 världsledare som deltog i kärnsäkerhetsmötet NSS i Washington har bjudits in för att delta i arbetet med att utveckla hur utbytet kan förbättras.

– Vid vårt möte om ISIL (IS) denna eftermiddag fanns stor enighet om att det krävs mer utbyte av underrättelseinformation för att bekämpa terrorgrupper som IS, säger Obama.

Samtidigt varnar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi att han så småningom kommer att få ”smaka på rättvisan”. Flera tunga IS-chefer har dödats den senaste tiden.

– Vi jagar honom och vi kommer att hitta honom, säger talespersonen Steve Warren.

– Precis som vi hittade hans mentor (Abu Musab) al-Zarqawi och dödade honom. Precis som vi hittade terrorismens stormästare Usama bin Ladin, och dödade honom. Vi kommer att hitta Baghdadi, och han kommer att få smaka på rättvisan.

Vill hindra IS från att skaffa kärnvapen

I ett slutdokument från mötet bekräftar världsledarna sitt åtagande att försöka hålla kärnvapen ur händerna på extremister, men varnar för att hotet ”ständigt utvecklas”.

”Mer arbete återstår för att förhindra att ickestatliga aktörer kommer över kärnvapen eller annat radioaktivt material, som skulle kunna användas med ont uppsåt”, sade ledarna i sitt gemensamma uttalande.

Även mötets värd, USA:s president Barrack Obama, framhöll att det krävs mer samarbete för att hindra Islamiska staten och andra extremister att skaffa sig kärnvapen.

IS har redan använt kemiska vapen, inklusive senapsgas, i Syrien och Irak, sade Obama.

– Det är ingen tvekan om att ifall dessa galningar någonsin kommer över en atombomb eller kärnämnen, kommer de högst sannolikt att använda det för att fortsätta att döda så många oskyldiga människor som möjligt, sade han.

Enligt en ny rapport från Harvard har möjligheten för terrorister att skaffa kärnvapen ökat dramatiskt de senaste två åren. Islamiska statens utbredning och militära framgångar ger anledning till oro. De två bröderna som sprängde sig på Bryssels flygplats i slutet av mars ska ha spionerat på chefen för ett belgiskt kärnforskningscenter och en belgisk jihadist arbetade i tre år som säkerhetstekniker på ett kärnkraftverk.

Mötet är finalen på en serie möten som Obama tog initiativ till 2009 om hur länder bättre kan skydda reaktorer, radioaktiva källor och kärnanläggningar från yttre hot, som terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.