Polisens bild av stenen, en hörnsten av betong som används vid murbyggen. Foto: TT

Kastade ned 30 kilo tung sten på bil – en dog

Uppdaterad
Publicerad

En person dog och två skadades när någon tidigt i morse slängde ned ett 30 kilo tungt stenblock på en bil från en motorvägsbro vid Langesövägen på Fyn i Danmark. En likadan sten kastades ned på en bil från samma bro i januari. Polisen har nu spårat dess ursprung för att försöka gripa den skyldige.

En utländsk familj på tre personer färdades i bilen när någon vid fyratiden i morse kastade ned betongblocket som polisen kallar en ”specialsten”, på bilen. Familjen var på väg mot Jylland.

En person omkom och en skadades allvarligt medan ett barn klarade sig med skråmor, rapporterar Danmarks radio.

Inget pojkstreck

Polisen på Fyn utesluter att det rör sig om ett pojkstreck.

– Jag är övertygad om att det är minst en vuxen inblandad i det här, för de här 30-kilos stenarna är tunga och inget ett barn kan lyfta. Det är inget man kommer cyklandes med under armen, det ska vara två personer till att hantera, säger Michael Lichtenstein vid Fynpolisen till Danmarks radio.

Betongstenen har identifierats av polisen som en hörnsten som används vid byggen av stödmurar, och tillverkas av ett danskt företag. Polisen söker nu byggare och andra entreprenörer som innehaft den aktuella stentypen.

Flera stenar, bland dem mindre, kastades ned från bron.

Ytterligare fall i januari

Polisen känner till identiteten på de tre som färdades i bilen. Men på grund av att anhöriga inte är underrättade kan man inte uttala sig om deras nationalitet eller ge andra detaljer, säger Fynpolisens presstalesperson Charlotte Nyborg till SVT Nyheter.

Händelsen utreds som mord.

I januari kastades en liknande sten från samma motorvägsbro och träffade en bil med en familj på fyra personer. En person skadades då i huvudet, och polisen kallade det för ett ”mirakel” att ingen avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.