Katastrofen i Japan - onsdagens minut för minut-rapportering

SVT följer löpande rapporteringen från jordbävningsoch tsunamikatastrofen i Japan och vad som händer med kärnkraftverken.

00.38
Svenskar som känner oro för att vara kvar i Japan ska överväga att lämna landet. Det säger Anders Jörle, presschef på UD, till TT.

-Men det är fortfarande ett beslut som ligger hos den enskilda personen.

Svenska ambassaden är bemannad för att kunna följa läget bland annat när det gäller möjligheten att ta sig till och från Japan. Som det ser ut så är förbindelserna i funktion, säger Anders Jörle.

00.15
Utrikesdepartementet skriver i sin blogg att man avråder från alla resor till Japan samt att man uppmanar alla svenskar inom en radie på 80 km från reaktorn i Fukushima att evakuera.

Den utökade reserekommendationen kommer efter ett möte med Strålsäkerhetsmyndigheten och sker med anledning av uppgifterna om det allvarligt försämrade läget i Fukushima. Strålningsnivåerna riskerar att stiga kraftigt eftersom det inte längre uppges finnas något kylvatten kvar i bassängen med uttjänt kärnbränsle i reaktor 4.

00.08
Strålsäkerhetsmyndigheten kan inte ge besked om hur lång tid det kan ta innan situationen blir kritisk vid bassängen i reaktor 4 där det använda kärnbränslet förvaras.

-Det är jättesvårt för oss att gissa vad som kommer att hända. Det är en jätteallvarlig situation om man inte kan få kylning av den här bassängen. Skulle man misslyckas kommer man till en situation där det blir torrt. Det som händer då är att bränslet börjar hettas upp och når en temperatur där det kan frigöras stora mängder radioaktivt material. Det kan ta allt mellan tio timmar och två dygn, säger Peter Hovander, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

00.02
"Very serious nuclear situation in Japan", skriver utrikesminister Carl Bildt i ett inlägg på twitter.

23.47
Ett amerikanskt obemannat så kallat drönarplan ska användas för att ta bilder från luften på insidan av den krisdrabbade reaktor 4. Det uppger japanska myndighetskällor för Kyodo News.

23.40 Stor trängsel råder på Tokyo-flygplatsen Haneda. Folk försöker lämna Japan av rädsla för strålningshotet, rapporterar BBC.

23.18
Australien, Storbritannien och Tyskland rekommenderar sina medborgare att överväga att lämna Japan på grund av risken för stigande strålningsnivåer.

23.03
Lars Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten säger till Rapport att risken för ett stort utsläpp är stor om bränslet värms upp till följd av att kylvattnet har försvunnit.

22.29
-Vi har utvärderat den information som kommer och bedömt att situation har allvarligt försämrats, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

22.16
Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation innehåller även en rekommendation till UD om att avråda från alla icke nödvändiga resor till Japan på grund av förhöjd risk för radioaktiva utsläpp.

21.55
UD meddelar att rekommendationerna ses över efter de nya beskeden från Strålsäkerhetsmyndigheten.

21.54
Strålsäkerhetsmyndigheten har överlämnat en rekommendation till UD om att alla svenskar inom en radie av 80 kilometer från Fukushima kärnkraftverk evakueras.

21.44
Amerikanska tjänstemän drar nu slutsatsen att de japanska varningarna
har varit otillräckliga och att de, medvetet eller inte, har underskattat det potentiella hotet om vad som sker inuti kärnkraftsanläggningarna, skriver New York Times.

21.39
Kärnkraftsmotståndaren Åsa Moberg och Jan Björklund (FP) debatterade kärnkraftens säkerhet i Aktuellt 21.

Björklund sade bland annat att Sverige ska studera vad som gått fel i Japan, men vidhöll att kärnkraften i Sverige är säker. Åsa Moberg menade att ingen kärnkraft kan bedömas som säker. Se debatten här.

21.32
En särskild polisbuss utrustad med vattenkanon - som normalt används för att skingra upprorsmakare - anlände på torsdagskvällen till Fukushima. Ägaren Tepco planerar att använda kanonen för att spruta vatten på reaktor 4 och i den bassäng där det utbrända kärnbränslet finns.

21.05
USA inför fler mätare för radioaktiv strålning på Hawaii och andra amerikanska öar i Stilla Havet. Åtgärden utförs trots att de amerikanska miljösäkerhetsmyndigheterna inte väntar sig att skadliga nivåer från den japanska kärnkraftsolyckan når öarna.

19.54
Det finns inget vatten kvar i bassängen för använt kärnbränsle vid reaktor 4 på kärnkraftverket Fukushima, vilket resulterar i "extremt höga" strålningsnivåer, varnade Gregory Jaczko, chef för amerikanska kärnkraftsorganet NRC, på onsdagen.

19.42
Enligt ägaren Tepco är en ny kraftledning nästan klar vilket skulle kunna leda till ett slut på krisen. Det uppger nyhetsbyrån AP. Överhettningen berodde på störningar i kraftöverföringen som skickar kylvätskan genom reaktorerna.

19.22
Krisen vid det japanska kärnkraftverket Fukushima fördjupas
och strålningsrisken består.

19.08
Schweiz uppmanar dess medborgare att lämna nordöstra Japan och Tokyo. -Just nu är utvecklingen i den skadade kärnanläggningen oförutsägbar och efterskalv är möjligt, säger Schweiz president Micheline Calmy-Rey enligt BBC.

18.55
-Japan är ett rikt land och japanska Röda Korset är en stark organisation men tar gärna emot pengar. Vi startade en insamling i helgen, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på svenska Röda Korset.

Läs här var du kan skänka pengar!

18.46
USA:s ambassad i Tokyo råder amerikaner som befinner sig inom 80 kilometers radie från kärnkraftverket i Fukushima att lämna området eller att ta skydd inomhus.

18.05
Hundratusentals människor uppges vara hemlösa efter naturkatastroferna i Japan.

17.40
Den senaste officiella siffran över antalet döda efter tsunamin är 4.314, enligt AFP.

17.36
EU uppmanar sina medlemsstater att granska mat som importeras från Japan för att se om det finns spår av radioaktiv strålning, rapporterar AFP enligt BBC.

17.27
IAEA-chefen Yukiya Amano säger enligt BBC att förhöjda temperaturer har observerats i mellanlagringsbassängerna i reaktorerna 4, 5 och 6, som inte var i bruk vid jordskalvet. Strålningsnivåerna har förhöjts marginellt i Tokyo och andra städer, men dessa är inte farliga för hälsan, enligt Amano.

17.20
Atomenergiorganet IAEA:s generalsekreterare Yukiya Amano planerar att flyga till Japan redan på torsdag, rapporterar AP.

17.03
Kyodo rapporterar att nya rökmoln stiger upp från reaktor 3-byggnaden, skriver BBC:s liveblogg.

16.29
Oro för läget i reaktorerna kommer inte bara från japanska myndigheter. USA:s energiminister Steven Chu beskriver händelserna i Fukushima-kärnkraftverket som allvarligare än Harrisburg-olyckan 1979.

EU:s energikommissionär Günther Oettinger säger enligt BBC:s liveblogg att fler katastrofala händelser kan inträffa de närmaste timmarna, vilket kan vara livshotande för invånarna.

16.24
Japanska myndigheter är oroade över tillståndet i reaktorerna 3 och 4, närmare bestämt bassängen där använt kärnbränsle förvaras. Det meddelar atomenergiorganet IAEA. Tidigare hade regeringen också talat om skador på bassängen vid reaktor 2. Sammantaget kan informationen tolkas som att samtliga sex reaktorer riskerar att överhettas.

IAEA sa också att försvarsministern meddelat att man planerar att vattenbomba reaktor 3 från luften och vattenspreja reaktor 4 från markposition.

16.18
Läget vid Fukushima är fortsatt instabilt, och långtifrån säkert. Den bedömningen gör Lars Gunsell vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Mer om detta här.

Och kärnkraftverkets personal - som nu betraktas som hjältar i Japan - verkar ha klarat sig bra. Enligt Helene Jönsson vid SSM är de givetvis utsatta. Men det finns tydliga regler om dosgränser och alla har strålmätare på sig. Dessutom roterar man personalen och ser till så att alla bara behöver vistas korta stunder vid de farliga anläggningarna.

16.03
Svenska UD har inga planer på att evakuera svenskar från Japan. Det ska vara en livshotande situation för att en evakuering ska bli aktuell, säger Kaj Reinius vid Sveriges ambassad i Tokyo till TT.

15.58
Energibolaget Tepco har varit i blåsväder förut och misstron mot företaget är stor, läs mer här.

15.53
Antalet saknade kan vara uppemot 10.000 bara i Ishinomaki i den värst drabbade Miyagi-provinsen, säger stadens borgmästare till Kyodo. Den officiella siffran över antalet döda och saknade låg på onsdagen på över 12.000, enligt polisen, men rapporter från flera skalvdrabbade städer tyder på att siffran kommer att bli mycket högre.

15.44
Kritiska röster höjs nu mot myndigheter och energibolaget Tepco, för att informationen hittills har varit för dålig.
-Oron bland människor i Fukushima har nått kokpunkten, sa guvernören för Fukushima-distriktet, Yuhei Sato, till tv-kanalen NHK. Han menar bland annat att det saknas förnödenheter i skyddsboendena.

John Price, kärnsäkerhetsexpert i Australien, säger enligt AP att han är förvånad över hur lite information som har kommit ut om vad som händer i kärnkraftverket.
-Jag trodde att de skulle ha experter som gav uppdaterad information om läget varannan timme, säger han.

15.27
Kinas regering beslutade i dag att skänka 20.000 ton bränsle i form av olja och bensin till Japan, skriver Kyodo.

15.18
BBC:s reporter befinner sig just nu på en skola och tillfälligt boende i Yamagata i norra Japan, där folk gör sig redo att sova för natten. Enligt japanska polisen bor drygt 452.000 personer just nu i tillfälliga samlingslokaler, som skolor.

En man berättar att han inte har hört av sina släktingar sedan skalvet i fredags. Samtidigt säger en talesman för Röda korset till tv-kanalen att det är svårt att identifiera saknade.
-På vissa ställen finns ingen ström och inga telefoner fungerar, inte ens satellittelefoner, säger han.

15.03
Flera twittrare rapporterar om ett nytt efterskalv som kändes i Tokyo. Skalvet mätte en magnitud på 5,3, enligt Japan Meteorological Agency. Ett flertal mindre efterskalv på olika håll i Japan har registrerats under dagen.

14.51
Kärnteknikernas insatser har i dag koncentrerats på reaktor 3, på grund av att högsta strålningsnivåerna uppmätts där. Den reaktorn är även den enda som av de sex reaktorerna på kärnkraftverket Fukushima 1 som använder plutonium som bränsle.

Antalet arbetare på plats har höjts till 180 från gårdagens 50, men det är långt från den vanliga bemanningen på 800, som exempelvis fanns när jordbävningen slog till i fredags.

Nu kommer även militär att hjälpa till med att pumpa in havsvatten i kärnkraftverket, meddelar Japans kärnkraftsmyndighet.

14.21
I Tokyo är strålningen nu nere på nästan normal nivå. Men trots det är oron påtaglig. Den vanliga trängseln har glesat ut, vissa skolor är stängda och flygplatserna fylls av långa köer, rapporterar Reuters utsända.

13.27
Japans regering har beordrat landets polismyndighet att skicka vattenkanoner till Fukushima för att hjälpa till med tillförseln av vatten till mellanlagringsbassängen i reaktor 4, enligt tv-kanalen NHK.

Ett polisfordon med vattenkanon har nu skickats till Fukushima, och den ska sättas i bruk i kväll svensk tid.

13.24
Katastrofen i Japan efter fredagens skalv kan enligt flera ekonomer medföra kostnader på upp till 200 miljarder dollar (cirka 1.290 miljarder kronor) för Japan, världens tredje största ekonomi.

13.04
BBC tipsar om en Wikipedia-liknande sajt där man kan ge råd om hur man överlever efter en jordbävning.

12.53
Strålningsnivåerna som har uppmätts inom två mils radie från det skadade kärnkraftverket utgör ingen omedelbar risk för människors hälsa. Det sa regeringstalesmannen Yukio Edano när han mötte pressen i dag.

Strålningen är inte farlig ens om man arbetar utomhus flera dagar i sträck, sa Edano. Han tillade att trots att människor uppmanas att stanna inomhus betyder det inte att ingen får vistas utomhus.

12.50
Japansk polis överväger nu att använda en speciell vattenkanon för att kyla ned en bassäng med använt kärnbränsle i reaktor 4 på Fukushima, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

12.37
Tetsuari Iida, en japansk energiexpert, ser ingen framtid för kärnkraften i Japan och menar att olyckan i värsta fall kan bli ett nytt Tjernobyl. I en intervju med SVT Vetenskap riktar han även hård kritik mot Japans regering.

12.09
Mitt i kaoset efter tsunamin i Japan sprids falsk och felaktig information som sätter skräck i människor - helt i onödan. Läs mer här!

11.53
Guvernören i länet Fukushima sade att oron och ilskan över kärnkraftsolyckorna har pressat invånarna "till bristningsgränsen".
-Den här kärnkraftsolyckan har tvingat folk att evakueras långt från sina hem. Jag vill att folk förstår det. Jag vill att hela landet visar förståelse för dem som lämnar länet, sade guvernören Yuhei Sato till NHK.

11.29
Svensk-japanska artisten Maia Hirasawa som just nu bor i Tokyo hedrar offren av katastroferna i en ny sång. Här kan du se videon och lyssna på låten.

11:12
I Sendai, staden som var en av de som drabbats hårdast av tsunamin, börjar människor gå tillbaka till sina jobb.
-Man har byggt upp tillfälliga bostäder där folk kommer att få bo i månader. Sedan börjar det att fyllas på varor i mataffärerna även om vi stod i kö i två timmar i dag för att handla, säger svensken Robert Björnborg, som valt att stanna kvar.
Ett av vardagsproblemen är att gasnätet beräknas ligga nere i flera månader.

10.52
En uppgradering av kärnkraftsolyckan i Japan förefaller rimlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Sverige. För tillfället har japanerna graderat olyckan till nivå 4 på den så kallade Ines-skalan. Den franska strålskyddsmyndigheten har dock placerat den på nivå 6, vilket väckt irritation i Japan. Fast på SSM anser man att den franska bedömningen kanske är mer korrekt.

10.52
Tepcos tekniker på plats har börjat pumpa in havsvatten även i reaktor 5 och 6, enligt Reuters. Tidigare har höjda temperaturer uppmätts i de två reaktorerna, som står lite avsides och inte var i bruk när jordbävningskatastrofen inträffade i fredags. Båda är laddade med bränslestavar, vilket kärntekniker på plats tidigare övervägt om de ska flytta på för att undvika ett våldsamt förlopp likt det i de tre reaktorer som var igång vid tiden för katastrofen, enligt atomenergiorganet IAEA.

10.19
Tv-kanalen NHK rapporterar att de japanska helikoptrarna inte kan hälla vatten över kärnkraftverket på grund av strålningen, enligt AFP. En företrädare för försvarsdepartementets markpersonal kommenterade tidigare planerna att ösa vatten över det skalvdrabbade verket med hjälp av militärhelikoptrar:

-Vi vet hur man släcker skogsbränder, men inte ett kärnkraftverk. Det är första gången för oss, vi vet inte vad resultatet kommer att bli.

10.00
Den japanska regeringens företrädare Yukio Edano sade vid 10-tiden på förmiddagen svensk tid att strålningen från kärnkraftverket Fukushima inte utgör "några omedelbara hälsorisker" utanför evakueringszonen, enligt AFP.

09.51
Världshälsoorganisationen WHO försäkrade på onsdagsmorgonen svensk tid att det inte finns några tecken på att strålning spridit sig till andra länder. Tidigare hade panik utbrutit i bland annat Filippinerna där elever skickats hem från skolor och myndigheterna tvingats gå ut med dementier och försäkringar om att det inte är något radioaktivt moln på väg mot landet från Japan, enligt AFP.

09.15
Militärhelikoptern som flög mot Fukushima ska vara en av fyra stora helikoptrar av typen CH47 Chinook som avsatts för att ösa vatten över det skalvdrabbade kärnkraftverket, enligt den japanska dagstidningen Yomiuri Shimbun på nätet.
Klockan halv fyra på morgonen svensk tid fanns 180 arbetare på plats. De hade tidigare tvingats evakuera på grund av höga strålningsvärden.

09.00
Operatören Tepco uppmätte på onsdagen den högsta stråldosen hittills vid kärnkraftanläggningen, uppgav Reuters utan att specificera nivån exakt.

08.51
Japans kejsare Akihito talade på onsdagen till det japanska folket och sade att han bad för nationen efter den förödande jordbävningen och tsunamin som inträffade i fredags.

-Jag hoppas innerligt att vi kan se till att situationen inte förvärras.

Talet var Akihitos första offentliga ord om situationen efter skalvet. Att kejsaren uttalar sig i tv är ytterst ovanligt.

08.40
SVT:s Japanexpert Yukiko Duke chattade på svt.se om Japans sociala skyddsnät och traumat för det japanska folket. Läs den chatten och andra chattar här.

08.37
Myndigheterna i Japan beräknar att antalet döda kan komma att överstiga 11.000. På onsdagsmorgonen fanns 3.676 bekräftade döda efter katastrofen. Till det lades 7.558 människor som fortfarande saknas enligt polismyndigheterna, skriver AFP.

08.30
Japanska militärhelikoptrar ses på tv-bilder bege sig i riktning mot kärnkraftverket Fukushima för att släppa vatten över det skalvskadade verket, enligt AFP.

Samtidigt rapporterar Reuters att temperaturen och trycket sjunkit i reaktor 2, enligt elbolaget Tepco. Det var i reaktor 2 som den senaste explosionen inträffade i måndags, en explosion som tros ha skadat höljet runt reaktorhärden.

08.27
Nattens jordskalv var närmare Tokyo än tidigare efterskalv efter den förödande jordbävningen i fredags.
-Det var mycket närmare än de flesta efterskalven hittills men mindre speciellt än det som inträffade i går (tisdag) på 6,1, säger professor Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

08.25
Sverige har i dagsläget inga tankar på att följa Frankrikes exempel och slussa ut medborgare ur det katastrofdrabbade Japan.
-Vi vidhåller att det är de japanska myndigheternas rekommendationer som bör gälla. Det är inget direkt livshotande akut som inträffat den senaste tiden men självklart finns det en stor oro, säger Kaj Reinius vid Sveriges ambassad i Tokyo.

08.08
Här kan du se bilder från det senaste skalvet i Japan, som inträffade vid fem-tiden på onsdagsmorgonen svensk tid.

07:54
Enligt Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har situationen försämrats något i Fukushima under den gångna natten.
-I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Det är inte bekräftat ännu, det rör sig än så länge om misstankar, säger hon till TT.

07.35
De sista cirka 50 räddningsarbetarna som evakuerades tillfälligt pga förhöjda strålningsvärden från kärnkraftverket Fukushima återvände enligt Reuters i morse för att fortsätta sitt arbete med de skadade reaktorerna.

Höga strålningsnivåer tvingade i går Tepco att evakuera över 700 personer som skulle arbeta med att fylla på vatten i bassängen i reaktor 4 på Fukushima, uppger japanska Kyodo News.

Enligt Tepco (Tokyo Electric Power Co) kunde arbetarna bara vistas i kontrollrummen tio minuter för att undvika alltför mycket strålning.

07.24
När Tokyobörsen stängde på onsdagen hade Nikkei 225-index stigit med 5,7 procent, efter raset dagen före då index föll med 10,6 procent. Det bredare Topixindex steg med 6,6 procent.
Även de övriga ledande Asienbörserna steg under onsdagens handel.

06.54
Den konservative programledaren Glenn Beck, framträdande profil i den amerikanska Tea Party-rörelsen, har dragit på sig kritik i USA sedan han kallat den förödande jordbävningen i fredags för "ett budskap från Gud".

I en tirad i sitt tv-program lät Beck förstå att skalvet var ett tecken från ovan att människorna ska på ändra sitt leverne.

"Religiösa knasigheter", skrev tidningen San Francisco Chronicle och LA Times menade att det var ännu ett i raden av tanklösa uttalanden från Becks sida.

06.30
Nu kan du börja ringa in till Gomorron Sveriges telefonväkteri på telefonnummer 099-502 02. Svar får du 7.15-7.30 och 7.45-8.00.

I studion finns SVT:s Japanexpert Yukiko Duke samt Christian Di Schiena från Myndigheten för samhällsberedskap.

Mer information hittar du här.

05.38
Besked från Japans regering: Landets förråd med ris kan släppas närhelst det behövs, rapporterar Kyodo News.

05.36
Japans meteorologiska institut uppger att skalvet hade magnituden 6,0 och inträffade i Stilla havet strax utanför Chibadistriktet nära Tokyo.

05.20
Tokyoreporter på Twitter: "Och så är skakningarna igång igen..."

05.04
BBC: Ett nytt skalv har precis inträffat i östra Japan, starkt nog att få byggnader i Tokyo att svaja. Enligt Reuters låg skalvet runt magnituden sex.

Inga tsunamivarningar utfärdades omedelbart och inga allvarligare skador rapporterades.

04.28
Karta: .

04.04
Behållaren i reaktor tre kan ha skadats och läcka radioaktiv ånga som utvecklar hög strålning, säger japanska regeringens talesman Yukio Edano, skriver Kyodo News.

Anställda vid kärnkraftverket Fukushima 1 har beordrats att avbryta sitt arbete på grund av ökande strålning. Arbetet med att kyla ner reaktorerna har avstannat.

03.31
På en presskonferens säger regeringens talesman Yukio Edano att de fortfarande undersöker den vita rök som stiger från reaktor tre.

Det har även uppmätts förhöjda temperaturer i reaktor fem och sex, och personal evakueras från kärnkraftverket Fukushima - oklart om det gäller all personal eller bara från vissa platser.

03.21
Kanadensiska The Globe and Mails korrespondent Mark MacKinnon rapporterar: "Nu snöar det i Rikuzen-Takata, staden jag skrev om. Överlevande och räddningsarbetare behöver inte det.

03.09
Enligt Tepco som driver kärnkraftverket Fukushima 1 kan det vara en bränslepool som blivit upphettad och orsakat ånga som på bilderna syns som vit rök som stiger från området vid reaktor tre. Det skriver Reuters.

02.46
Kyodo News skriver att rök vid tiotiden lokal tid (02.00 svensk tid) har setts stiga från området vid reaktor tre i kärnkraftverket Fukushima 1. Röken uppges vara vit och kan vara ånga.

02.31
Enligt japanska myndigheter som citeras av CNN (livebloggen 9.20 p.m.) har den officiella dödssiffran nu stigit till 3.676 personer. Den väntas dock stiga ännu mer i takt med att räddningsmanskapen når fler svårtillgängliga hårt drabbade områden.

01.56
AP: Japans centralbank går in med ytterligare 43 miljarder dollar i finansmarknaden för att lätta på jordbävningens inverkan.

01.47
Vid onsdagens öppning steg Tokyobörsen med sex procent.

01.44
BBC:s Katie Connolly skriver om lärdomarna från Harrisburgolyckan 28 mars 1979: "Tre decennier innan den pågående kärnkraftskrisen i Japan var världens ögon på en öppen katastrof i Amerika."

01.36
Tepco (Tokyo Electric Power Company) säger att det blir "extremt svårt" att spraya vatten från en helikopter för att kyla ner reaktor 4:s mellanlagringsbassäng för använt kärnavfall efter explosionen där tidigare i dag.

01.31
Masayuki Okumiya i Tokyo skriver till BBC: "Det är nio på morgonen i Tokyo, och pendlingsbilden ser ut som vanligt. JR Chuo-linjen går som vanligt och det är lika många pendlare på stationerna som normalt..."

01.08
Det japanska tv-bolaget NHK rapporterar att 850.000 hushåll fortfarande saknar el i vinterkalla norra Japan. Enligt regeringen är 1,5 miljoner hushåll utan vatten. Över 76.000 byggnader har skadats vara 6.300 är totalförstörda. 440.000 människor bor i 2.400 evakueringstält. Det officiella dödstalet ligger på 3.373 personer men tiotusentals saknas.

00.59
Uppskattningsvis 70 procent av bränslestavarna i reaktor ett vid kärnkraftverket Fukushima 1 har förstörts, liksom 33 procent vid reaktor två, skriver Kyodo News som hänvisra till Tepco.

00.31
Japans regering säger nu att branden är under kontroll, uppger nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för den japanska strålsäkerhetsmyndigheten säger till AFP att de har fått information från Tepco att branden och röken inte syns och att den tycks ha självsläckts.

00.28
En talesperson för Tepco säger, enligt BBC: vid 05.45 i dag (japansk tid, reds. anm.) upptäckte den anställde som bar batterier till kontrollrummet rök från från byggnaden där reaktor fyra ligger".

00.15
BBC:s Piers Scholfield skriver på Twitter: "Anslöt mig till bensinkön halvvägs mellan Yamagata och Niigata. Det rör på sig..."

00.11
BBC:s Roland Buerk i Tokyo säger att staden, på ytan, är lugn, "men tittar man lite nogrannare ser man oron över radioaktiva läckor vid kärnkraftverket i Fukushima".

00.05
Följ vad som hände i Japan under tisdagsdygnet (svensk tid).

Erika Christensson
erika.christensson@svt.se
Inger Haupt
inger.haupt@svt.se
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Jenny Modin
jenny.modin@svt.se

140.000 dog 1923

2008, juni, Iwate: Minst nio rapporteras döda och flera hundra skadade efter ett jordskalv med styrkan 6,8 på morgonen i Iwate på nordöstra delen av huvudön Honshu.

1995, januari, Kobe: Drygt 5.000 personer omkommer och 30.000 skadas i samband med jordbävningen som slår till tidigt på morgonen, klockan 05.46 i storstaden på den södra delen av huvudön. Magnituden uppmäts till 7,2.

1993, juli, Hokkaido: Minst 100 människor dör i skalvet som har sitt centrum i havet väster om nordön Hokkaido och följs av jättevågor och bränder som orsakar stora skador på land.

1923, september, Kantoregionen: Runt
140.000 människor omkommer i jordbävningen med magnitud 7,9 och de bränder som följer i regionen Kanto, med bland annat huvudstaden Tokyo.

Bränderna förstörde över 400.000 byggnader, de flesta hus var vid den här tiden av trä.

TT

Publicerad: