Foto: TT

KD och V vill reformera svenska EU-medlemskapet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Storbritanniens ja till att lämna EU vill både Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) att det svenska EU-samarbetet ska förändras rejält. Samtidigt hoppas Jimmie Åkesson (SD) på en dominoeffekt och att Sverige lämnar unionen.

– Det är en tung dag, Sverige har mist sin närmaste allierade kring Europatanken om frihet och öppenhet. Sverige behöver nu anstränga sig ännu mer för att hitta samarbeten för att kunna reformera EU-samarbetet, säger Ebba Busch Thor till SVT.

– Det måste bli en ändring på detta, om vi inte ska se fler länder gå samma väg som Storbritannien. Jag tror det är viktigt att gå tillbaka till de grundläggande värderingarna, mycket av det saknas i det EU som vi ser i dag, vi måste tillbaka till kärnan, säger Busch Thor.

Brittisk EU-omröstning

Vad tror du kommer hända i Sverige?

– Jag hoppas att vi får en större enighet bland svenska partier för en reformagenda för EU.

Vad är du mest orolig för nu?

– Att man inte lyssnar på denna starka signal som Storbritannien sänder, och inte vågar reformera EU-samarbetet för att det ska hålla för framtiden.

Åkesson: En väldigt glad midsommar

Även Jimmie Åkesson ger sin syn på utvecklingen i Storbritannien.

– Det blir en väldigt glad midsommar för mig, det här är precis det som behövs för att vi ska kunna reformera det europeiska samarbetet, och istället för att bli en monsterstat så kanske detta kan få EU-eliten i Bryssel att lyssna och ta några steg tillbaka, säger Åkesson till SVT.

– Vi vill att Sverige ska gå precis samma väg som Storbritannien, och jag tror att det finns ett stort stöd för detta i Sverige, även i andra europeiska länder.

– Jag hoppas på en dominoeffekt som kan blir en rejäl näsknäpp på EU-eliten i Bryssel, säger Åkesson.

”Omförhandla det svenska EU-medlemskapet”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet.

– Vi vill två saker. Det ena är att Storbritannien ska erbjudas ett omförhandlat och förbättrat EES-avtal så att vi har fri handel, studentutbyte och gemensam arbetsmarknad. Det är viktigt för Sverige, för Storbritannien, Norden och Europa, säger Sjöstedt.

– Det andra är att vi vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet och ordentligt minska EU:s makt.

Sjöstedt avvaktar dock med att kräva en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet. Han vill först veta hur förutsättningarna ser ut när Storbritanniens nya relation med EU har bestämts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet