Ken Bone blev känd efter andra valdebatten i USA. Foto: TT

Ken Bone – USA:s älskling efter tv-debatten

Uppdaterad
Publicerad

Iklädd en röd myströja, med en välväxt mustasch och en vänlig röst blev Ken Bone från publiken debattens stora vinnare. Det enda han gjorde var att ställa en fråga i direktsänd tv. 

Den andra debatten mellan presidentkandidaterna i det amerikanska valet kommer bli ihågkommen för personangreppen som haglade. Men det verkar också som att många tittare kommer att minnas Ken Bone i publiken som ställde frågan: 

”Vilka steg kommer du att ta för att möta våra energibehov, samtidigt som du är miljövänlig och minimerar antalet förlorade arbetsplatser för de de som jobbar på kraftverk för fossila bränslen”, till de två presidentkandidaterna.

USA-val 2016

Han fick inget riktigt svar på frågan och de flesta minns knappt att han ställde den. Men ändå blev Ken Bone ett internetfenomen som spred sig i  sociala medier. Några svenskar tyckte att han såg ut som Leif ”Loket” Olsson, andra älskade hans mustasch, efternamnet som var som gjort för att skämta om och få kunde motstå den röda myströjan. 

Tröjan var plan b 

Ken Bone fick medverka i CNN, iklädd den röda stickade tröjan, och fick svara på frågor om sitt klädval.  

– Jag hade en jättefin olivfärgad kostym som jag hade tänkt ha. Men jag har tydligen gått upp drygt 30 pounds och när jag satte mig i bilen sprack byxorna. Det fick bli den röda tröjan, vilket var plan B och jag är glad att det blev bra. 

Tröjan verkar vara en stor anledning till Ken Bones nyvunna kändisskap. I samtliga intervjuer har han den på sig och han skämtar om att det är tröjan som är känd, inte han själv. 

Tiotusentals följare 

Innan debatten hade Ken Bone sju följare på Twitter. Ett dygn efter debatten har han närmare 70 tusen följare. Han har fått medverka i nyhetssändningar, bjudits in till Jimmy Kimmel, fått en låt skriven om sig och erbjudits gratisbiljetter till basebollaget Boston Red Soxs hemmamatcher. 

Lutar åt Trump 

När Ken Bone deltog i debatten stod det att han var en väljare som inte var kopplad till något av partierna. Ännu har han inte bestämt sig. När han åkte till debatten lutade det åt Trump, men när han såg på debatten imponerades han av Clinton. Till New York Times säger Bone att han bestämmer sig efter sista debatten den 19 oktober. 

– Jag är bara glad att jag fick vara en del av den politiska processen och visa människor att deras röster blir hörda, säger Ken Bone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet