• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Somaliska flyktingar väntar på att registerar sig vid lägret i Dadaab. Bildenb är från 2011. Foto: TT

Kenya tvingar FN flytta läger

Uppdaterad
Publicerad

FN måste flytta flyktingarna i Dadaab till Somalia. Ordern kommer från Kenyas regering i kölvattnet av terrordådet mot en högskola i Kenya, som somaliska al-Shabaab har tagit på sig.

Enligt beskedet till FN:s flyktingorganisation UNHCR från vicepresidenten William Ruto har FN tre månader på sig att flytta lägerinvånarna till Somalia.

Dadaab ligger i Kenya, tio mil från gränsen mot Somalia, och hyser fem flyktingläger. Det skulle innebära en enorm logistisk insats att flytta flyktingarna. Enligt UNHCR finns det omkring en halv miljon somaliska flyktingar i Kenya, och drygt 350.000 av dem uppehåller sig i Dadaab.

Enbart i det största lägret i Dadaab bor över 100.000 människor.

Stora terrordåd

Attentatet i staden Garissa, där jihadiströrelsen al-Shabaab skonade muslimer och tog livet av kristna studenter, krävde 148 liv.

Pressen ökar nu på Kenyas regering att agera; al-Shabaab har begått en rad blodiga attentat i Kenya på senare år. Regeringen har även tidigare hävdat att militanta extremister från Somalia gömmer sig bland flyktingarna i Dadaab.

Kenyanska styrkor jagar för sin del al-Shabaab på somalisk mark, bland annat med flygbombningar.

Strömmen vänder

Läget för flyktingar från Somalia försvåras samtidigt på andra håll. Striderna i Jemen har lett till att flyktingar återvänder till Afrikas horn. UNHCR uppger att omkring 900 personer har tagit sig över Adenviken de senaste tio dagarna till Djibouti, Puntland och Somaliland. Det fanns nyligen en kvarts miljon registrerade flyktingar i Jemen, nästan alla från Afrikas horn.

I Sydafrika blev två somalier illa brända, när en mobb satte eld på deras butik i ett slumområde utanför Durban i fredags kväll. I Durbantrakten, där folk från andra länder anklagas för att ta jobb från sydafrikaner, har det enligt medier i Sydafrika varigt oroligt i ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.