Kenyas president känner sig tvingad att åka till ICC i Haag. Foto: TT

Kenyas president avgår tillfälligt för Haag-resa

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas president Uhuru Kenyatta avsäger sig tillfälligt presidentposten för att åka till Haag i Nederländerna och den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Han anklagas för brott mot mänskligheten i samband med valen i Kenya 2007, för anstiftan till våld, vilket ledde till att över 1.000 personer dödades.

ICC har beordrat Kenyatta att närvara vid de inledande förhören som börjar på onsdag. Att endast vara med på videolänk accepterades inte av domstolen.

Presidenten oskyldig

I ett tv-tal till nationen på måndagen berättade president Kenyatta att han reser som privatperson och inte som president. Han menar att de händelser han anklagas för ägde rum innan han blev president och att han därför inte bör närvara som varande Kenyas president.

– Det är intressant att han åker som vanlig medborgare och inte som president. Kenyatta har sagt att han tar detta som en personlig utmaning, berättar Johan Ripås, SVT:s afrikakorrespondent på telefon från Sydafrika.

– Det är inget konstigt att man som president lämnar över makten tillfälligt. Det är vanligt vid t.ex. sjukdom. Men det är en stor sak i Kenya och presidenten känner sig tvingad att åka till Haag, säger Johan Ripås.

– Jag tror inte han har ett val för alternativet är att bli internationellt efterlyst, att bli en jagad man, persona non grata i väst.

Det är första gången som en sittande president kommer till ICC. Men Kenyatta utnyttjar för första gången en paragraf i konstitutionen som tillåter en president att tillfälligt överlämna presidentmakten till vicepresidenten, i detta fall till vicepresident William Ruto.

Vittnen har försvunnit

Kenyatta hävdar att han är oskyldig och åklagarna har haft stora svårigheter att få fram bevismaterial bland annat för att regeringen inte varit samarbetsovillig, tvärtom.

– Kenyattas advokater är övertygade om att fallet kommer att läggas ner. En anledning är att åklagaren har förlorat viktiga vittnen, berättar Johan Ripås.

– Representanter för åklagaren har även åkt till Kenya för att leta efter vittnen utan att lyckas. Internationella organisationer menar att tänkbara vittnen har blivit hotade, mutade och mördade, säger Johan Ripås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.