Arkivbild från Nusrafrontens twitterkonto. Foto: TT

Kerry: IS har tappat mark

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister John Kerry säger att 600 personer som stridit för Islamiska staten (IS) har dödats i Syrien de senaste tre veckorna.

Enligt Kerry har IS också förlorat 3.000 kvadratkilometer markområden under samma period, rapporterar AFP.

Befälhavaren ”kliniskt död”

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att IS-befälhavaren Omar al-Shishani, känd som Omar tjetjenen, är ”kliniskt död”. Den 8 mars sade amerikanska källor att han sannolikt dödats i ett flyganfall.

Syrienkriget

Enligt SOHR befinner sig al-Shishani befinner sig på ett sjukhus i den nordliga IS-kontrollerade provinsen al-Raqqa.

Framgångar för Nusrafronten

Nusrafronten, som är al-Qaida-anknuten, har intagit flera baser som tillhör en väststödd rebellgrupp i nordvästra Syrien, rapporterar SOHR. Den militanta jihadistgruppen sägs ha tillfångatagit flera rebeller och kommit över amerikanskbyggda pansarvärnsrobotar.

Rebellgruppen, som kallar sig Division 13 och strider under Fria syriska arméns banér, bekräftar på sociala medier att dess baser har attackerats.

Jihadistgruppen har anklagat rebellerna för att ha tillfångatagit flera av dess medlemmar.

Striderna utkämpas trots det vapenstillestånd som råder mellan oppositionsgrupper och regimen. Varken al-Nusra eller IS omfattas av vapenvilan.

Ryska anklagelser mot Turkiet

Samtidigt säger sig Ryssland ha bevis för att turkiska markstyrkor finns på syriskt territorium. Det säger utrikesminister Sergej Lavrov i en tv-intervju. Han anklagar Turkiet för en ”smygande expansion” vid gränsen till Syrien.

Turkiet har börjat deklarera en suverän rätt att upprätta några säkerhetszoner på syriskt territorium säger Lavrov till den ryska kanalen Ren-TV.

– Enligt våra uppgifter har de redan börjat gräva sig in flera meter från gränsen i Syrien... Det är ett slags smygande expansion, säger han.

Ryssland och Turkiet står på motsatta sidor i den syriska konflikten. Lavrovs uttalande är den senaste konfrontationen mellan länderna efter Turkiets nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan nära den turkisk-syriska gränsen i november.

I intervjun säger Lavrov att Ryssland är villigt att samordna sina aktioner med USA så att den IS-kontrollerade syriska staden al-Raqqa kan återtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet