• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Kjartan Sekkingstad (till vänster) och John Ridsdel. Foto: TT

Kidnappad kanadensare mördad

Uppdaterad
Publicerad

En kanadensisk man, John Ridsdel, som förra året tillfångatogs av extremister från Abu Sayyaf-gerillan i Filippinerna har mördats. Ridsdel togs som gisslan samtidigt som norrmannen Kjartan Sekkingstad.

Det var en med sina egna ord ”oerhört upprörd” kanadensisk premiärminister Justin Trudeau som officiellt bekräftade dådet.

– Kanada fördömer utan reservationer detta kallblodiga mord, sade Trudeau i en tv-sänd presskonferens.

Krav på lösen

Den filippinska militären hittade Ridsdel halshuggen på en ö på måndagen. Han togs som gisslan tillsammans med Kjartan Sekkingstad, en filippinsk kvinna och en annan kanadensisk man i september 2015.

Den filippinska militären förklarade på måndagen att den avsåg att intensifiera insatsen för att befria gisslan. De tillfångatagna tros finnas i området Patikul på ön Jolo där de hålls en gren av Abu Sayyaf-gerillan som svurit trohet till Islamiska staten (IS).

I november i fjol släpptes en video där Kjartan Sekkingstad tillsammans med övriga gisslan vädjade för sina liv och läste upp gisslantagarnas krav på lösen.

Sekkingstad hotades då i videon av en man med en stor kniv.

”De är farliga”

– Jag är Kjartan Sekkingstad, jag har det för närvarande ok, men jag hålls som gisslan för en miljard pesos, sade den 56-årige norrmannen.

– Var så snäll, var så snäll och ta den här gruppen och deras krav på allvar, för de är farliga, de menar allvar, sade Sekkingstad då.

Den norska utrikesministern Børge Brende fördömde på måndagskvällen mordet på John Ridsdel.

”Våra tankar och vår medkänsla går till John Ridsdels familj och vänner. Vi ska inte heller glömma de tre andra som är gisslan och fortsatt kidnappade och familjer och andra berörda som lider nu”, skriver Brende i ett uttalande från norska UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.