Foto: TT

Kidnappad svensk ”mår bra”

Uppdaterad
Publicerad

Den i Mali kidnappade svensken Johan Gustafsson och hans medfånge Stephen McGowan ”lever och mår bra”. Det säger organisationen Gift of the Givers frivillige medlare Mohamed Yehia Dicko till nyhetsbyrån ANA.

Dicko är malier, och har nu i flera veckor på plats sonderat kring de kidnappades situation.

– Vi gör stora framsteg. Jag har använt mig av mina tuareg-kontakter i norra Mali, säger han i telefon från huvudstaden Bamako till ANA, som är baserat i Kapstaden.

Svensk man kidnappad i Mali

– Det ledde mig till (källor i) Niger. Där fick jag bekräftelse på att McGowan och den svenske gisslan lever och mår bra. Vi försöker nu få kontakt.

Kidnappades 2011

McGowan har brittiskt och sydafrikanskt medborgarskap. Han och Gustafsson är såvitt känt den enda västerländska gisslan i området just nu. De kidnappades samtidigt 2011.

Två andra som fördes bort i samma veva, fransmannen Serge Lazarevic och nederländaren Sjaak Rijke, släpptes i december förra året respektive fritogs av fransk militär i april i år.

Dicko signalerar att mycket återstår, och att han ännu inte vet vilken grupp som håller de två männen.

Det senaste livstecknet från Gustafsson kom i form av en videosekvens i juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet