Två FN-soldater från insatsen Monusco. Foto: TT

Kidnappad svensk skulle undersöka misstänkt massaker

Publicerad

Den svenska FN-experten i Kongo-Kinshasa skulle undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser när hon försvann, skriver The New York Times. Landets regering kritiserar FN-insatsen för att den inte berättat om resan i förväg.

Kvinnan reste tillsammans med en amerikansk FN-expert och fyra kongoleser när hon försvann i den våldsdrabbade Kasai-regionen i centrala Kongo-Kinshasa i söndags.

Kongo-Kinshasas regering har bekräftat att gruppen kidnappades. Enligt regeringens talesperson Lambert Mende färdades hon på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

The New York Times skriver att de två experterna skulle undersöka om regeringsarmén genomfört en massaker på obeväpnade civila i Kasai-regionen. Ett videoklipp som började spridas på sociala medier i mitten av februari visar hur soldater vandrar längs en jordväg på landsbygden, och hur de öppnar eld mot civila.

”Inte normalt”

Till en början påstod regeringen att filmen var förfalskad, men öppnade senare en utredning. FN, EU och USA har uppmanat Kongo-Kinshasa att utreda videoklippet, skriver tidningen.

Lambert Mende kritiserar FN-insatsen Monusco för att den inte informerat regeringen om att gruppen var på väg till Kasai.

– Det är inte normalt att människor kommer hit och börjar resa runt så här, säger Mende enligt NYT.

UD har ingen ny information

Svenska utrikesdepartementet har inga nya uppgifter om fallet.

– Vi har ingen ny information. Vi jobbar med fallet men går inte ut med några detaljer om hur vi arbetar, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Monuscos talesperson Charles Bambara skriver i ett mejl till TT att det inte finns någon ny information att gå ut med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet