Premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat israeliska soldater att gripa palestinier i sökandet efter tre israeliska tonåringar. Foto: TT

Massgripande i sökandet efter försvunna tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 80 palestinier, bland dem talmannen för parlamentet, har gripits av israelisk militär. Insatsen är ett led i att försöka hitta de tre israeliska tonårspojkar som befaras ha kidnappats i torsdags. Enligt Israel är det Hamas som ligger bakom kidnappningen, men hittills har ingen tagit på sig bortförandet.

De tre israeliska pojkar, en 19-åring och två 16-åringar, som försvann från Västbanken i torsdags kväll är fortfarande försvunna. En massiv israelisk sökinsats pågår just nu för att lokalisera pojkarna, och som ett led i arbetet har israeliska soldater gripit omkring 80 palestinier, bland dem Aziz Dweik, talman i det palestinska parlamentet och medlem i Hamas.

Enorm säkerhetsinsats

Massgripanden, som enligt uppgifter från israeliska armén totalt gäller 150 personer, utgör Israels mest omfattande säkerhetsinsats på flera år. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har anklagat Hamasrörelsen för att ligga bakom bortförandet, men Hamas har inte tagit på sig ansvaret.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

– Våra pojkar kidnappades av en terroristgrupp, tveklöst, sade Netanyahu på en presskonferens på lördagskvällen.

Första dödsoffret

Natten mot måndag skördades det första dödsoffret, då en ung palestinier sköts ihjäl, uppger vittnen och sjukhuskällor enligt TT. Dödsskjutningen inträffade i flyktinglägret al-Jilazoun strax utanför Ramallah på Västbanken, där palestinier kastade sten mot israeliska soldater som genomsökte hus. Ytterligare en palestinier ska ha skottskadats i tumultet.

Uppmanar till nytt uppror

Hamas internationella talesperson på Gaza, Husam Badram, uppmanade i fredags till  ett nytt folkligt uppror, intifada, mot Israel. Badram uppmanade särskilt den palestinska befolkningen runt Hebron att gå ut i intifadan. Det var där i närheten som tonåringarna senast sågs. Det skriver israeliska tidningen Haaretz.

Senast en intifada bröt ut var för 14 år sedan, i samband med när Israels tidigare premiärminister Ariel Sharon gjorde ett uppmärksammat besök på den heliga tempelplatsen i Jerusalems Gamla stad.

Förväntar sig hjälp från Palestina

I ett samtal mellan Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas på måndagen ska Netanyahu ha framfört ett klart budskap om att han räknar med Palestinas hjälp i sökandet.

– Jag förväntar mig din hjälp med återförandet av de kidnappande ungdomarna och med att fånga förövarna, sade Netanyahu, enligt ett uttalande från hans stab som återgavs av AFP.

Mahmud Abbas i sin tur fördömer bortförandet – men fördömer samtidigt även den massiva israeliska insats som pågår för att hitta de som ligger bakom bortförandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Mer i ämnet