Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och systern Kim Yo-Jong. Foto: TT

Kim Jong-Un ger systern toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget mellan USA och Nordkorea fortsätter. Efter att president Donald Trump hävdat att ”bara en sak fungerar” för att hantera Nordkorea kontrade Kim Jong-Un med att hylla Nordkoreas kärnvapenprogram – och meddela att hans 28-åriga syster Kim Yo-Jong befordras.

– Våra kärnvapen är ett kraftfullt avskräckande medel, säger Kim Jong-Un enligt statlig media.

På lördagskvällen, svensk tid, kom det senaste Twitter-utspelet om Nordkorea från USA:s president Donald Trump.

”Presidenter och deras administrationer har pratat med Nordkorea i 25 år, överenskommelser har träffats och massiva pengasummor har betalats... det har inte funkat, överenskommelser har brutits innan bläcket torkat, vilket gjort narr av amerikanska förhandlare. Förlåt, men bara en sak fungerar!” twittrade presidenten.

Nordkorea-krisen
Foto: Skärmdump Twitter

”Kraftfullt avskräckande medel”

Några timmar senare förmedlade statlig nordkoreansk media ett uttalande från diktatorn Kim Jong-Un.

Kim menar i uttalandet att landets kärnvapenarsenal är ett ”kraftfullt avskräckande medel som säkerställer freden och säkerheten på den koreanska halvön” och garanterar Nordkoreas suveränitet, enligt nyhetsbyrån Reuters. Uttalandet gjorde hänvisningar till ”de ihållande kärnvapenhoten från de amerikanska imperialisterna”.

Befordrar systern

Under ett möte med det härskande arbetarpartiets centralkommitté tillkännagav Kim Jong-Un även att hans syster, 28-åriga Kim Yo-Jong, nu görs till medlem av landets politbyrå (en term för den högsta beslutsfattande kommittén i kommunistiska regimer).

Kim Yo-Jong blir därmed den yngsta medlemmen av politbyrån. Enligt The Guardian tyder denna befordran på att 28-åringen ersatt Kim Jong-Uns faster Kim Kyong-Hui – en viktig beslutsfattare under Kim Jong-Ils regeringstid (1994 till hans död 2011).

USA:s finansdepartement svartlistade i januari Kim Yo-Jong och flera andra högt uppsatta nordkoreaner för ”allvarliga brott mot mänskliga rättigheter”, enligt Reuters.

Fakta: Kim Yo-Jong

Kim Yo-Jong föddes den 26 september 1987 som det yngsta barnet till Nordkoreas förre ledare Kim Jong-Il (1941-2011). Hon är lillasyster till den nuvarande ledaren Kim Jong-Un (som tros vara född 1984).

Hon växte huvudsakligen upp i modern Ko Yong-Huis residens i Pyongyang. Våren 1996 flyttade hon, likt sina två äldre bröder, till Bern i Schweiz för att studera. År 2000 återvände hon till Nordkorea.

Inte mycket är känt om hennes liv innan 2007, då hon uppges ha utnämnts till kader i kommunistpartiet.

Sedan hennes bror tog över makten i Nordkorea i december 2011 har hon ofta setts vid hans sida under officiella uppdrag.

Källa: nkleadershipwatch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet